Gemeente Dordrecht


Mazelaarsbrug is weer geopend

Onder begeleiding van het Dordrechtsch Visscherskoor heeft wethouder Bas van der Zwaan woensdag 19 mei de Mazelaarsbrug officieel geopend. De brug is gerestaureerd en de landhoofden zijn vernieuwd. De brug heeft haar oude karakter behouden waaronder haar authentieke onderdelen.

De Mazelaarsbrug, de landhoofden en de Korte Gelderse Kade zijn in 1868 gebouwd. Nadat er gaten in de bestrating achter de landhoofden waren ontstaan en de visuele staat van het metselwerk slecht was, is er een technisch onderzoek gedaan. De kwaliteit en rest levensduur van de landhoofden en de kademuur zijn bekeken. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de constructie aan vervanging toe was.

De landhoofden zijn nu volledig vernieuwd. Hierdoor is het functioneren van de landhoofden als draagconstructie in de toekomst gewaarborgd. De buitenzijde van de Korte Gelderse Kade is voorzien van nieuw metselwerk. Gedurende deze werkzaamheden is het beweegbare deel van de brug naar een werf in Sliedrecht gesleept. Hier is de brug gerestaureerd en teruggebracht in oorspronkelijke staat.

Achtergronden
Voor het vernieuwen van de landhoofden Mazelaarsbrug is de brug één jaar verwijderd. Passagiers van de Waterbus hebben gedurende deze periode via de Hooikade en Korte Engelenburger Kade de Voorstraat kunnen bereiken. Op verzoek van de winkeliers Voorstraat is medio november 2003 de Waterbus op de kosten van het project verlegd naar de Bomkade. De kosten voor de renovatie en restauratie bedragen 1.500.000 euro.