Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gezamenlijk persbericht van Stichting Natuur en Milieu en Stichting Reinwater

Utrecht, 19 mei 2004

Milieuorganisaties: mestnormen veel te slap

Nieuw mestbeleid zal weer conflict geven met Brussel

Het voorstel van de regering voor het nieuwe strengere mestbeleid voldoet absoluut niet. Scherpere normen zijn onvermijdelijk. Anders kan Nederland rekenen op een nieuw conflict met 'Brussel'. Stichting Natuur en Milieu en Stichting Reinwater maken zich vooral zorgen over de veel te slappe normen voor het gebruik van fosfaat, een bestanddeel van dierlijke mest en kunstmest. De voorgestelde maatregelen betekenen dat de overbemesting met fosfaat de komende jaren nog groter wordt. Met als gevolg dat de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater, bodem en natuur verder verslechtert.

Het Nederlandse landbouwgebied lijdt onder ernstige overbemesting met schadelijke gevolgen voor de natuur en de waterkwaliteit, ondanks maatregelen die hiertegen in de afgelopen jaren zijn genomen. Het RIVM noemt de overbemesting het meest acute Nederlandse milieuprobleem. Ons mestbeleid moet nu gaan voldoen aan de Europese richtlijnen voor mest(nitraat) en waterkwaliteit. Met alleen technische maatregelen zal dat niet lukken. De zeer grote veedichtheid van ons land zal kleiner moeten worden. Natuur en Milieu en Reinwater denken dat een krimp met meer dan tien procent nodig is. De organisaties benadrukken dat het mestbeleid er niet toe mag leiden dat koeien nooit meer buiten komen. Koeien horen in de wei.

Momenteel is een fosfaatoverschot (de hoeveelheid fosfaat die na bemesting niet wordt opgenomen door het gras of andere landbouwgewassen) geoorloofd van 40-45 kilo per hectare. Fosfaat heeft de eigenschap zich op te hopen in de bodem en vervolgens uit te spoelen naar grond- en oppervlaktewater. Het veroorzaakt het fosfaat algenbloei in het water, daardoor ontstaat vis- en vogelsterfte en wordt zwemwater ongeschikt om in te zwemmen. Momenteel is de helft van onze landbouwgrond fosfaatverzadigd. De regering stelt nu voor om in 2005 een overschot van 55-60 kilo fosfaat toe te staan. Dat is rampzalig. Het oppervlak fosfaatverzadigde landbouwgrond en fosfaatvervuilde sloten en meren zullen groeien in plaats van krimpen, terwijl de Europese richtlijn voor water voorschrijft dat de waterkwaliteit niet mag verslechteren en dat in 2015 het water schoon moet zijn. Men kan dus op zijn vingers natellen dat later onvermijdelijk nog ingrijpender maatregelen nodig zijn.

De organisaties signaleren een andere enstige verslechtering in het voorstel. Tot nu toe werd verschil gemaakt in mestnormen voor natte en droge ('gevoelige') zandgronden. Dat verschil wordt nu niet meer gemaakt. Gevolg: het grondwater in twintig procent van ons landbouwareaal zal de norm van de nitraatrichtlijn overschrijden.

Nadere inlichtingen:
Stichting Natuur en Milieu: Marijke Brunt, tel. 030-2331328 (privé 030-2316169) Stichting Reinwater: Luc Absil, tel. 020- 5707806 (06-48465254)

-----------------------

---- --