Politie Gelderland-Zuid

1. Gelderland-Zuid
2. Korpsstaf

Datum  Nijmegen, woensdag 19 mei 2004[pic]woensdag 19 mei 2004       
                                                                     
Van    Ben van Ingen Schenau, GSM-nummer 06.51592422 / afdeling      
      Communicatie                                                   

Regionaal Persbericht


District Stad Nijmegen
Twee vrouwen aangehouden voor insluiping in verzorgingshuis

Dinsdagmiddag constateerde een medewerkster van een verzorgingstehuis in Nijmegen dat twee vrouwen naar een kamer van één van de bewoners liepen en daar naar binnen gingen. De medewerkster wist dat deze bewoonster nooit bezoek ontving. Tevens herkende zij de vrouwen van eerdere bezoeken aan het tehuis waarbij zij zich verdacht gedroegen. De medewerkster waarschuwde de politie Die trof de vrouwen aan op de kamer van de demente bewoonster. De vrouwen konden geen verklaring geven omtrent hun aanwezigheid daar. Daarop zijn beide vrouwen aangehouden als verdacht van poging tot diefstal. Het betreft een 22-jarige Nijmeegse en een 23-jarige vrouw uit Oss. Beide vrouwen zijn na verhoor in vrijheid gesteld.


Gestolen auto

Dinsdag is vanaf de Neerbosscheweg een zwarte Volkswagen bestel met kenteken VF-LX-85 gestolen. Een man uit Grave deed aangifte.


Weer twee aanhoudingen in Nijmeegse zedenzaak wijk Malvert

Vandaag heeft de politie nog twee Nijmeegse jongens van 15 jaar aangehouden in verband met de zedenzaak in de wijk Malvert. De politie verwacht geen nieuwe aanhoudingen in deze zaak. De vier verdachten die gisteren zijn voorgeleid aan de Rechter-commissaris in Arnhem, zijn door hem in bewaring gesteld. Van de twee jongens die vandaag zijn aangehouden is nog niet bekend of en wanneer zij aan de Rechter-commissaris zullen worden voorgeleid. Tot nu toe heeft de politie drie aangiften wegens seksueel misbruik binnengekregen.
Zaterdagmiddag 15 mei heeft de politie in verband met deze zaak al vier jongens in de leeftijd van 14 en 15 jaar aangehouden. Zij worden ervan verdacht in de periode november 2003 tot mei 2004 drie meisjes van 13 en 14 jaar, uit de wijk Malvert, verkracht te hebben en meerdere keren seksuele handelingen met hen gepleegd te hebben. De meisjes hebben aangifte gedaan en de politie is diezelfde zaterdag onmiddellijk met het onderzoek begonnen. In belang van het onderzoek wil de politie geen nadere mededelingen doen.


Politie controleert op visakten en -vergunningen

Omdat de politie heeft geconstateerd dat er tenten worden geplaatst bij het viswater, overnachtingen plaatsvinden, vernielingen aan eigendommen worden aangericht en de struiken als toilet worden gebruikt, terwijl er in veel gevallen geen visakte of -vergunning aanwezig is, gaat de politie strenger controleren. Dat zal gebeuren in het gebied van de Waalsprong, de Lingewaard en Overbetuwe. De politie heeft ook buitenlandse vissers aangetroffen en ook zij zullen zich aan de regels moeten houden. Het doel van de controle is het terugdringen van overlast en het handhaven van de bepalingen omtrent de visserijwet. De controle gaat door tot medio augustus. De politie van de regio's Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden werken bij deze controle samen met de verschillende gemeenten en een visvereniging.

(Nadere info omtrent bovenstaande twee berichten: Piet Versteegt, tel 06-53715565)
Man aangehouden voor bedreiging

Een 28-jarige Nijmegenaar bedreigde dinsdagavond een medewerker van het Multifunctioneel Centrum aan de Schevichavenstraat. Dit omdat hij geen pillen meer kreeg omdat hij zich te laat meldde. De gewaarschuwde politie hield de man aan. Bij de man werd een opengeklapt mes aangetroffen. Hij is ingesloten.


District Tweestromenland
Groesbeek - chloor weggelopen in zwembad

Bij het lossen van een hoeveelheid chloor bij een zwembad aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek is vanmorgen ongeveer 700 liter chloor weggelopen in de kruipruimte van het zwembad. De brandweer rukte met groot materieel uit. Er bleek geen gevaar voor de omgeving te zijn.


Dreumel - dodelijke aanrijding

Bij een aanrijding op de kruising van de Van Heemstraweg en de Bemerdweg in Dreumel is vanmorgen een 80-jarige inwoner van Dreumel om het leven gekomen. De man reed op een elektrische fiets en stak, komende vanaf de Bemerdweg, blijkbaar zonder op te letten, de Van Heemstraweg over. Daarbij werd de man geschept door een vrachtauto, bestuurd door een 32-jarige inwoner van Wanssum. De vrachtauto kwam uit de richting van Dreumel. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.


District De Waarden
Culemborg - invalide vrouw bestolen

Een 75-jarige Culemborgse deed aangifte van diefstal van een tas met daarin een mobiele telefoon en enkele pasjes. De vrouw had de tas in een boodschappentas gedaan die aan haar elektrische rolstoel hing. Toen zij bij de apotheek een recept uit haar tas wilde halen bleek deze verdwenen te zijn.


Tiel - onderzoek moord op A15 afgerond

Het politierechercheteam dat de moord op de A15 onderzocht, heeft inmiddels het onderzoek afgerond. Op 28 juni 2003 werd een 39-jarige man uit Tiel door schoten om het leven gebracht. De eerste verdachte in deze zaak werd dat jaar op 14 juli aangehouden. Het betrof een 43-jarige man uit Utrecht. Deze verdachte zit nog steeds vast en moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Begin april 2004 werd een tweede verdachte in Bulgarije gehoord onder leiding van de rechter-commissaris. Het betrof hier een aangehouden 41-jarige Bulgaar, die na zijn aanhouding in Bulgarije werd gehoord. Deze verdachte zit sinds zijn aanhouding vast in Bulgarije. Bulgarije heeft op verzoek van de Nederlandse autoriteiten de behandeling van deze strafzaak overgenomen. Op vrijdag 14 mei werd de laatste verdachte, een 24-jarige Bulgaar, die in Hongarije verbleef en door hen werd uitgeleverd, voorgeleid bij de rechtbank in Arnhem. Deze man zat sinds eind december 2003 in Hongarije in uitleveringsdetentie. Dinsdag 18 mei is de familie van het slachtoffer door de politie op de hoogte gesteld.
(Nadere informatie over dit bericht bij: Jose Albers, 06-53240175)


Neerijnen - diefstal tractor

Op dinsdag 11 mei is vanaf de Zwarte Kade in Neerijnen een tractor gestolen. Het betreft een rode tractor van het merk Schanzlin. Een man uit Neerijnen deed aangifte.


Acquoy - brand in schuur

Afgelopen nacht ontstond brand in een stapel pallets die tegen een schuur aan lag aan de Kerkweg in Acquoy. Het vuur werd bestreden door de brandweerkorpsen van Beesd, Neerijnen en Asperen. Niet voorkomen kon worden dat het vuur ook een deel van de schuur vernielde. Door de technische recherche wordt de oorzaak van de brand onderzocht.


Zaltbommel - botsing tussen fietsers

Dinsdagmiddag kwamen twee fietsers met elkaar in botsing op de kruising van de Steenweg en de Morgental. Een 18-jarige inwoner van Vlijmen reed met zijn racefiets over de Steenweg. Op de kruising verleende hij geen voorrang aan een 77-jarige inwoonster van Zaltbommel. De bejaarde vrouw werd met een hoofdwond overgebracht naar het Carolusziekenhuis in Den Bosch.


Blik op veilig

Snelheidscontrole op

Plaats    Straat       Tijd        MaximumVoer-AantaHoogst
                                          tuigel    gemete
                                   snelhein    bekeun     
                                   d           rd   snelhe
                                                    id    
Nijmegen  Van          07.00 -     50     1179 27   83    
          Boetbergweg  08.45                              
Nijmegen  Scheidingsweg13.00 -     50     1708 93   84    
                       15.45                              
Heilig    Nijmeegsebaan12.45 -     50     1675 132  73    
Landsticht             14.00                              
ing                                                       
Malden    Rijksweg     10.00 -     50     3442 165  78    
                       14.00                              

Belangrijke mededeling voor de redactie:

In verband met Hemelvaartdag zullen op donderdag 20 mei geen persberichten verschijnen. In geval van calamiteiten is er wel een persvoorlichter via de piketregeling bereikbaar.
Op vrijdag 21 mei ontvangt u weer de gebruikelijke persberichten.



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --