Dienstenbond CNV

Achmea medewerkers krijgen ook werkgarantie bij fusie Levob 19-05-2004

Achmea heeft de CNV Dienstenbond meegedeeld dat Achmea-medewerkers dezelfde werkgarantie krijgen als Levob-medewerkers in verband met de fusie met Levob. De CNV Dienstenbond is zeer tevreden dat ze dit resultaat samen met de Centrale Ondernemingsraad heeft bereikt.

Begin april heeft Achmea de CNV Dienstenbond geïnformeerd over de fusie met Levob en met name over de garanties die tussen Achmea en Levob voor Levob-medewerkers zijn afgesproken. Daarop hebben de CNV Dienstenbond en de Centrale Ondernemingsraad om dezelfde garanties gevraagd voor Achmea-medewerkers, omdat wij anders het gevaar zagen dat Levob-medewerkers Achmea-medewerkers zouden kunnen gaan verdringen. Na gesprekken hierover tussen Achmea en de CNV Dienstenbond enerzijds en tussen Achmea en de Centrale Ondernemingsraad anderzijds heeft Achmea gegarandeerd dat Achmea medewerkers (met name bij Avero, Retail Bank, Staven en diensten, Active en Facilitair Bedrijf) dezelfde werkgarantie krijgen als de Levob-medewerkers. Daarbij heeft Achmea wel opgemerkt dat deze medewerkers een werkgarantie krijgen voor zover het verband houdt met de fusie. Het zou wel kunnen zijn dat er los van de fusie ontwikkelingen zijn in de komende 3 jaar die zouden kunnen leiden tot boventalligheid en eventueel ontslag.

De CNV Dienstenbond is zeer tevreden met dit resultaat omdat dit voorkomt dat door de garantie die aan Levob-medewerkers is gegeven Achmea-medewerkers eerder voor boventalligheid of ontslag in aanmerking komen. Dat de garantie niet geldt voor andere ontwikkelingen kunnen wij ons voorstellen en het is aan ons allen om goed in de gaten te houden of een nieuwe reorganisatie nu wel of niet verband houdt met de fusie. Mocht u daarmee geconfronteerd worden en daar vraagtekens bij zetten, dan adviseer ik u contact met ons op te nemen.

Outsourcing IBM Mainframe Active
Naar aanleiding van een presentatie die door Atos Origin is gehouden voor de betreffende werknemers zijn er een aantal vragen naar boven gekomen. Daarbij gaat het om vragen over de locatie, baanzekerheid en toekomst voor de betreffende medewerkers. Achmea Active heeft aangegeven nog met Atos Origin te onderhandelen over deze zaken en daar nog niets in definitieve zin over te kunnen zeggen, maar dat ze zich realiseert dat deze zaken van belang zijn. Verder hebben Active en de CNV Dienstenbond afgesproken binnenkort weer rond de tafel te gaan zitten om te spreken over de sociale gevolgen van een eventuele outsourcing. Verder heeft Active aangegeven nu ook een adviesaanvraag te hebben ingediend bij de OR over deze outsourcing.

Daarnaast heeft de CNV Dienstenbond overleg gehad met de Ondernemingsraad van Active. De CNV Dienstenbond en de OR realiseren zich dat deze outsourcing moet worden beoordeeld als een eerste stap die dus zeer belangrijk is voor de toekomst. Daarnaast komen vragen over het bestaansrecht van Active naar voren. Daarom zullen OR en CNV Dienstenbond voldoende tijd moeten nemen om de plannen te beoordelen en om goede sociale afspraken met Active te maken. Dit kan betekenen dat de betrokkenen langer onzekerheid hebben, maar de CNV Dienstenbond is van mening dat in deze zorgvuldigheid belangrijker is dan snelheid.

Ten slotte
Verder is tijdens het overleg gesproken over de volgende zaken:
* integratie van Achmea Sociale Zekerheid in de Achmea CAO. Waarschijnlijk komt daarover volgende week meer duidelijkheid;
* de stand van zaken rond het ATC. Achmea constateert dat er intern weer wat meer vacatures ontstaan, waardoor meer herplaatsingkandidaten intern een plek kunnen vinden. Er ontstaan overigens nog lang niet voldoende interne vacatures om iedereen binnen boord te houden;

* de in het verleden afgegeven locatiegaranties (Groningen, Enschede, Noordwijk) en met name gevraagd wat deze in de ogen van Achmea betekenen in het kader van het huisvestingsbeleid. Achmea heeft aangegeven hierop terug te komen. Daarnaast heeft de CNV Dienstenbond opnieuw aandacht gevraagd voor de gevolgen die het huisvestingsbeleid heeft voor de vestiging Den Bosch. In dit kader is tenslotte gesproken over de verhuizing van de locatie Zaandam naar Amsterdam. De CNV Dienstenbond heeft aandacht gevraagd voor de medewerkers van de Facilitaire Dienst, waarvan het de vraag is of hun werkzaamheden nu echt vervallen.

* Achmea heeft een voorstel gedaan voor een overgangsregeling variabele beloning accountmanagement Avero Achmea. Hierover wordt met de klankbordgroep vanuit Avero gesproken.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met mij opnemen, telefoonnummer (055)5772640 of e-mail j.warnaar@cnvdibo.nl

P.S. Mocht u deze info nog niet per e-mail krijgen, dan kunt u uw e-mailadres doorgeven aan jurjen.jellema@achmea.nl of j.warnaar@cnvdibo.nl