Gemeente Baarn

Wijzigingen beleid voorzieningen gehandicapten per 1 juli 2004

13-05-2004

Vanaf 1 juli 2004 verandert de Gemeente Baarn het beleid voor voorzieningen voor gehandicapten. Dit beleid is gebaseerd op de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). De belangrijkste wijzigingen betreffen vergoedingen van vervoerskosten en van kosten voor elektriciteitsgebruik voor bijvoorbeeld de scootmobiel en rolstoel. Inwoners die al voorzieningen op grond van de Wvg ontvangen, kunnen met de gevolgen van dit nieuwe beleid te maken krijgen. Voor inwoners die na 1 juli voor het eerst een aanvraag doen, gelden automatisch de nieuwe regels.

Het nieuwe beleid moet ervoor zorgen dat er minder verschillen zijn tussen gemeenten in het verstrekken van voorzieningen. Ook is nieuw beleid nodig om de uitvoering van de Wet voorziening gehandicapten betaalbaar te houden.

Wat is de Wet voorzieningen gehandicapten?
De Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) heeft als uitgangspunt dat ouderen en gehandicapten zo lang mogelijk zelfstandig blijven en kunnen deelnemen aan het sociale en maatschappelijke leven. De wet biedt hiervoor voorzieningen op het gebied van wonen en vervoer. De Wvg wordt uitgevoerd door de gemeenten. Zij moeten iedereen die een voorziening nodig denkt te hebben zo goed mogelijk helpen. Hoe de voorzieningen worden verstrekt en hoe hoog een eventuele eigen bijdrage is, verschilt per gemeente.

Wijzigt alleen de gemeente Baarn het beleid op de Wvg? Alle gemeenten in het gewest Eemland passen hun beleid op de Wvg aan. Hierdoor zijn er bijna geen verschillen meer tussen gemeenten in de uitvoering van de Wvg.

Wanneer wordt het nieuwe beleid ingevoerd?
Het nieuwe beleid gaat in op 1 juli 2004.

Waarom wordt het beleid gewijzigd?
Het beleid verandert om een aantal redenen:

1. Tussen de gemeenten in het gewest Eemland bestonden te veel verschillen in de uitvoering van de Wvg. Daardoor was het mogelijk dat men in de ene gemeente wel een voorziening in het kader van de Wvg kon ontvangen, en in een andere gemeente niet. Nu is er meer gelijkheid tussen gemeenten.

2. Er waren uitspraken van de rechter over de Wvg die nog niet in het beleid van de gemeenten waren meegenomen. Het nieuwe Wvg-beleid is hierop aangepast.

3. De vraag naar Wvg-voorzieningen is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit heeft te maken met bevolkingsgroei, vergrijzing, het feit dat mensen met een handicap vaker zelfstandig blijven wonen en het gegeven dat mensen beter dan vroeger weten op welke voorzieningen zij een beroep kunnen doen. De vraag naar Wvg-voorzieningen zal naar verwachting in de toekomst nog verder toenemen. Om de uitvoering van de Wvg betaalbaar te houden is het beleid aangepast.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Regiotaxi
Een belangrijke wijziging betreft het vervoer. Mensen met een handicap kunnen voortaan gebruikmaken van een onbeperkt aantal ritten collectief vervoer (Regiotaxi) tegen een gereduceerd tarief. Tot nu toe was het aantal ritten beperkt. De vervoerskostenvergoeding die cliënten momenteel nog hiernaast ontvangen, geldt voortaan echter alleen nog in uitzonderingsgevallen. Deze vervoerskostenvergoeding zal niet in één keer helemaal stoppen. Er is een afbouwregeling van een jaar.

Individueel vervoer
In bepaalde gevallen hebben mensen recht op hogere vergoedingen. Dit geldt met name voor mensen die op medische gronden niet met de Regiotaxi kunnen reizen. Hiervoor wordt de financiële tegemoetkoming voor (rolstoel)taxivervoer verhoogd. De tegemoetkoming voor het gebruik van de bruikleenauto gaat echter omlaag. Ook hiervoor geldt een afbouwregeling van een jaar.

Accu-oplaadkosten scootmobiel
De huidige vergoeding voor accu-oplaadkosten voor de scootmobiel en elektrische rolstoelen vervalt per 1 januari 2005. Ook andere vergoedingen voor extra elektriciteitsgebruik komen te vervallen.

Hoe weet ik of er iets voor mij wijzigt?
Als u te maken krijgt met de gevolgen van deze veranderingen, bent u ondertussen via een brief geïnformeerd. Hebt u geen brief ontvangen, dan hebben de wijzigingen geen betrekking op uw huidige situatie. Mocht u in de toekomst een voorziening in het kader van de Wvg nodig hebben, dan geldt het nieuwe beleid.

Waar kan ik voor meer informatie terecht?
Voor vragen over de Wvg en de aanvraag van voorzieningen kunt u terecht bij het Loket Zorg en Welzijn van de gemeente Baarn. Het telefoonnummer is (035) 542 67 57, bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur.