Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Persberichten

Persbericht Ministerraad

Onafhankelijkheid VWA verankerd in wet

19 mei 2004 - De ministerraad heeft er op voorstel van minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mee ingestemd om onafhankelijke uitoefening van wetenschappelijke risicobeoordeling door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) in een wet te verankeren. Het wetsvoorstel voorziet in de oprichting van een specifieke eenheid binnen de VWA die belast is met deze onafhankelijke risicobeoordeling, onderzoek en daarmee verbonden advisering. Op het proces van totstandkoming van deze risicobeoordeling en daarop gebaseerde adviezen zal worden toegezien door een Raad van Advies.

De kern van het wetsvoorstel is om meer waarborgen te creëren voor een onafhankelijke uitoefening van wetenschappelijke risicobeoordeling binnen de VWA. Dit met behoud van het integrale karakter van het werkproces van de VWA en zonder afbreuk te doen aan de overige taken en bevoegdheden van de VWA.

Het wetsvoorstel heeft vier uitgangspunten. Ten eerste helderheid in de afbakening tussen inspectie- en signaleringstaken en de taken betreffende op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde risicobeoordeling van de VWA, onderzoek en daarmee verbonden advisering. Ten tweede borging van de onafhankelijke uitvoering van deze risicobeoordeling. Ten derde instandhouding van het integrale karakter van het werkproces van de VWA. Ten vierde blijven taken en bevoegdheden die de VWA in het kader van het Staatstoezicht op de volksgezondheid uitoefent, onverlet.

De VWA is ingesteld bij besluit van 8 juli 2002. De autoriteit onderzoekt en bewaakt de veiligheid van voedsel en waren in de gehele keten. De VWA heeft twee werkmaatschappijen: de Keuringsdienst van Waren en de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees. De organisatie staat onder leiding van een directeur-generaal.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 19.05.2004

Pers


---