Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Docenten missen seksuele toespelingen dove leerlingen

Docenten van de dovenschool van de Effatha Scholengemeenschap in Zoetermeer beheersen gebarentaal onvoldoende om seksuele toespelingen tussen leerlingen op te merken. De grenzen op dit gebied zijn niet duidelijk en deskundigheid om goede seksuele voorlichting te geven ontbreekt. Dat blijkt uit een onderzoek van Transact, het landelijk expertisecentrum over seksueel geweld, op deze school.

Eind oktober deed een 14-jarige leerlinge van de praktijkopleiding van de school in Zoetermeer aangifte van seksueel misbruik door elf medeleerlingen. Voor de Effatha Guyot Groep, waar de school onder valt, was dit aanleiding Transact om een onderzoek te vragen. De instelling kijkt nu nog op de twaalf andere scholen van de groep hoe het daar gesteld is met de seksuele omgang, zei H. Bakker, voorzitter van de raad van bestuur van de Effatha Guyot Groep vrijdag.

Begin dit jaar werd bekend gemaakt dat er een meldpunt komt waar dove kinderen seksueel misbruik kunnen melden. Het meldpunt moet doven over halen om seksueel misbruik te melden. Nu is dat onder hen vaak een taboe. Het meldpunt moet ook meer duidelijkheid geven over de omvang van het probleem in Nederland. Volgens Amerikaanse cijfers zou ruim de helft van de dove meisjes tot 16 jaar te maken hebben met seksueel misbruik en 54 procent van de dove jongens. Bij horenden zou dat respectievelijk 25 en 10 procent zijn.

Het meldpunt wordt opgericht naar aanleiding van een aantal recente gevallen waarbij doven slachtoffer waren van seksueel misbruik. Bij het voormalige Instituut voor Doven (IVD) in St. Michielsgestel werd in 2002 misbruik onder leerlingen ontdekt; bij een afdeling van Effatha Guyot in Zoetermeer werd dat herfst vorig jaar geconstateerd. Begin dit jaar stak een 35-jarige slechthorende oud-leerling in op een begeleider van de Amsterdamse Hermusschool. Hij verklaarde dat de begeleider hem destijds seksueel heeft misbruikt.
* Kijk voor meer informatie op: www.doof.nl of op www.transact.nl


---


---

Laatst gewijzigd: 19-05-2004