VNG



VNG: Invoering gekozen burgemeester te vroeg en niet eenduidig

De VNG is van mening dat de invoering van de direct gekozen burgemeester per 2006 te vroeg is. De voorstellen van het kabinet schieten bovendien op verschillende punten ernstig tekort. Dit blijkt na een uitgebreide ledenraadpleging en zorgvuldige bestudering van de concept-wetsvoorstellen. De conceptwetsvoorstellen laten niet altijd eenduidige keuzes zien. Dit staat in de reactie die de VNG vandaag aan minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties heeft verstuurd.

De VNG stelt vast dat het tijdpad te krap is om de invoering van de gekozen burgemeester zorgvuldig vorm te geven. Niet alleen duurt het wetgevingstraject nog geruime tijd, ook de eventuele invoering zal de nodige voorbereidingstijd kosten.

Tevens is de hoofdkeuze onvoldoende eenduidig waardoor het gemeentelijk bestel een hybride karakter dreigt te krijgen met een onduidelijke rolverdeling tussen raad en burgemeester en tussen de collegeleden.

Naast dit voorlopig oordeel plaatst de VNG inhoudelijke en juridische kanttekeningen bij de conceptwetsvoorstellen. Deze kritische kanttekeningen liggen in het verlengde van de eerdere reactie van de VNG op de hoofdlijnennotitie. Uit de nu voorliggende stukken blijkt dat het kabinet weinig meegaand is, onvoldoende gevoelig is voor de bereidheid van veel partijen, zoals de VNG, om nieuwe wegen te verkennen. Het kabinet grijpt de door deze partijen geboden kansen om draagvlak te verwerven voor nieuwe verbeteringen in het bestuurlijk bestel niet aan, maar houdt strak vast aan het hoofdlijnenakkoord. De VNG betreurt deze opstelling van het kabinet en roept op tot een opener houding.

Op www.vng.nl kunt u de brief aan de minister en de bijlagen nalezen.

Den Haag, 19 mei 2004