De Unie


UWV: Informatiebulletin 11

Culemborg, 19 mei 2004 - Middels deze informatie stellen wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het UWV (Unieleden ontvangen deze info na het hemelvaartsweekend per post). De laatste infobrief is van 20 april 2004.


1. CAO overleg

Resultaat

Van het (teleurstellende) aantal leden dat heeft meegedaan aan de stemming bleek 2/3 voor en 1/3 tegen het onderhandelingsresultaat. De ondertekening heeft echter nog steeds niet plaats gevonden. De onderhandelingen hebben steeds onder de invloed van het centraal akkoord gestaan. Omdat dat akkoord nu erg onder druk staat wordt er door alle bonden (behalve de kleinste de CMHF) gewacht op de uitslag van het overleg van 18 mei. In overleg met het UWV is besloten om uiterlijk op woensdag 26 mei as over te gaan tot ondertekening.


2. Reorganisatie en andere zaken

2.1. FPO plaatsingsplan niet overeenkomstig sociaal plan.

De Unie heeft een stuk geschreven waarin de hoofdlijnen van het sociaal plan nog eens helder zijn neergezet. Gebruik dat stuk om te kijken of uw plaatsingsproces goed is uitgevoerd!

De vakbonden hebben nu twee keer een 5-bondenbrief geschreven om het UWV op andere gedachten te brengen voor wat betreft het plaatsingsplan FPO. Na het open overleg van 2 april hebben wij, een gesprek gehad met directie FPO, waarin wij hebben aangegeven niet te kunnen leven met het plan.

In de brieven hebben wij aangegeven dat het plaatsingsplan FPO niet overeenkomstig het sociaal plan is. Het UWV houdt voet bij stuk, wil niets veranderen en gaat gewoon door.

OR UWV

Om onbegrijpelijke reden heeft de OR de adviesaanvraag met betrekking tot het plaatsingsplan FPO (ondanks de afwijking van het sociaal plan) positief beoordeeld. De OR heeft eigenlijk tot taak om toe te zien op het juist toepassen van het sociaal plan. Hierover is nu onderling contact. Wij zullen proberen de OR zo snel mogelijk op de Unielijn te krijgen.

Plaatsingsplan FPO ongeldig verklaren

Alle stukken liggen nu bij een jurist. De vakbonden gaan gezamenlijk (echter zonder de CMHF) proberen het plaatsingsplan FPO ongeldig te verklaren.

Individuele plaatsingen FPO

Tevens liggen er een aantal individuele zaken in verband met plaatsingen. Ook met deze zaken zullen wij, indien de besluiten bij de geschillencommissie in stand blijven, juridische stappen tegen het UWV gaan ondernemen.

Handleiding P&O bij reorganisaties

Wij hebben als bonden afstand genomen van de Handleiding P&O bij reorganisaties voor managers en P&O-adviseurs. Deze handleiding is door UWV ontwikkeld en is nooit met ons besproken. Hierin staan onderdelen die volgens ons niet overeenkomen met het sociaal plan. Deze handleiding voegt (niet met ons gemaakte) afspraken toe aan het sociaal plan.

Een van de problemen is - kort gezegd - dat de a, b, c en d toeleiding niet juist zijn. Volgens ons zouden de a en b toeleiding eigenlijk 1 toeleiding moeten zijn, zonder een selectie. Dit heeft grote gevolgen voor de toepassing van het sociaal plan.

Bezoek van een afdeling FPO

Tijdens een bezoek van een afdeling bleek dat de door ons gesignaleerde problemen werden herkend. Ook kwam naar voren dat de toegepaste selectie niet altijd op een open en objectieve manier is ingevuld.

Wat betekent dit voor de huidige situatie? Dit betekent dat wij alle plaatsingen van FPO ter discussie stellen. Daarnaast heeft het gevolgen voor de gehele reorganisatie van het UWV.

2.2 Sociaal Plan

Wij hopen als vakbonden dat het UWV naar aanleiding van de problemen bij FPO snel met ons over het sociaal plan zal gaan praten. Wij hebben inmiddels al een aanzet gegeven om een aantal definities aan het sociaal plan toe te voegen. Het UWV heeft hierop nog niet gereageerd.

2.3 POAA

Binnenkort zal het reorganisatie traject ook op de staven en in het management gaan beginnen. Er zijn 9 werkveld trekkers (personen).

Het UWV verwacht dat er een groot aantal medewerkers (WG en concern staven) niet intern geplaatst kunnen worden. In september zal er meer bekend zijn. Wij zullen scherp in de gaten houden of de regels van het sociaal plan wel juist worden gevolgd. Wij nodigen leden die vallen onder de POAA operatie uit, ook scherp toe te zien of het sociaal plan wel juist wordt toegepast.

Het ziet er naar uit dat het UWV in dat kader wel binnenkort met ons zal moeten praten over sociaal plan. Zie het hoofdlijnen stuk bij 2.1!!!!

2.4 Visienota: Werk boven uitkering (zie website UWV)

Deze nota is begin mei voor AG besproken in RvB. Dit heeft nogal wat organisatorische veranderingen tot gevolg. Er zal ook met inhoud van functies worden geschoven. Zowel de uitvoering als het management zullen zich een andere werkhouding moeten aanleren (volgens directie). Kortom er gaan hier veel veranderingen plaatsvinden.Dit heeft ook gevolgen voor de afdeling I en R.

2.5 Front office Back office voor I en R

Tijdens een bezoek aan een afdeling I en R kwam de visienota en het plan van aanpak Veranderprogramma I en R ter sprake. Er bleek nogal wat ongerustheid op deze afdeling. Zij hadden de afgelopen maanden van de collegas van andere afdelingen (WW en AG) al veel gehoord over op handen zijnde veranderingen. Desgevraagd ontkende het management van I en R (tot in april) alles. Er zou niets aan de hand zijn en niemand zou zich zorgen hoeven te maken.

Nu blijkt ineens dat alles al is beslist en er wel veel gevolgen zijn. Er vervallen functies (o.a RIM). Vooral bij de AG-groep gebeurt veel. Onbegrijpelijk is dat de afdeling Voorzieningen nog eigenlijk niets weet. Ook de leidinggevenden op afdelingen weten niet veel. Via de OR schijnen ze ook al niet veel te horen.

Op de afdeling hebben mensen het gevoel:In de uitverkoop te zijn gedaan en Er wordt over je gepraat, maar niet met je.

Medewerkers geven aan heel binnenkort keuzes te moeten maken terwijl er nog veel niet bekend is! Men weet niet wat de consequenties zijn van de te maken keuzen.

Het gevoel is ontstaan dat de afdelingen reïntegratie en voorzieningen nauwelijks prioriteit hebben, terwijl dat toch in kader van Werk boven uitkering wel zo zou moeten zijn.

Tijdens het open overleg werd de RvB van het hierboven genoemde op de hoogte gesteld. De RvB stond op het standpunt dat het echt aan de medewerkers lag, U&UWV, managementberichten, OR-nieuwsberichten, intranet en ander communicatiemiddelen zouden meer dan voldoende mogelijkheden hebben gegeven om op de hoogte te zijn! Kortom, medewerkers moeten wat beter opletten, adus RvB!

2.6 SUB WALVIS

Er is nog steeds geen duidelijkheid over gesprekken tussen vakbonden en UWV en Belastingdienst. Ondanks dat er in 2e kamer over wordt gesproken horen wij helemaal niets! Wel verwacht men dat in het 1e kwartaal van 2005 de structuren helemaal klaar zijn. Dan moet alles al helemaal duidelijk zijn.

Tijdens het open overleg van 17 mei hebben wij nogmaals laten weten het te hebben gehad met de Belastingdienst. We worden nu al maanden aan het lijntje gehouden. Volgens de RvB hebben zij op 27 mei weer overleg, de bonden zullen begin juni 2004 worden uitgenodigd voor een gesprek.

Ik weet niet meer wat we nu moeten geloven.

Overigens blijven de vakbonden van mening dat de regels voor overgang van onderneming ook op UWV en Belastingdienst van toepassing zouden moeten zijn.

2.7 Buitendienst AG (ex-SFB)

Deze groep medewerkers heeft zich via De Unie gemeld en er heeft een inventarisatie van de problemen plaatsgevonden. Door directie AG is ons een P&O-manager aangewezen. Met hem zijn de problemen besproken. Hij gaat onderzoeken en tracht de gemaakte fouten te herstellen. Er zal gezocht worden naar nieuwe (betere) oplossingen. Vermoedelijk heeft men zich bij de opbouw van het UWV niet goed gerealiseerd wat er door die afdeling voor werk werd verricht.


3. Overige punten

3.1 Open overleg 17 mei jl.

a. Leaseautos

De Unie heeft de eerste zaak bij een jurist uitgezet om te laten onderzoeken hoe om te gaan met de redelijke vergoeding, die door UWV in sommige gevallen zal moeten worden gegeven, als er geen redelijke overgangsregeling aan de orde is.

Ook schijnt UWV nu te beginnen met het niet meer leveren van leaseautos aan artsen en arbeidsdeskundigen. Eerste signalen zijn daarover binnengekomen. Hierover zijn vragen gesteld in open overleg.

Het bovenstaande werd door de RvB bestuur bevestigd. Het UWV zal binnenkort met een notitie komen waarin een, naar hun mening redelijke, overgangssituatie zal worden voorgesteld.

Uitgangspunt voor UWV is dat wat iemand voor zijn werk nodig heeft, hij/zij ook krijgt (dienstauto, laptop, mobiele telefoon, etc.).


1. Auto nodig voor de functie: dan krijg je er een;


2. Auto niet nodig voor de functie, geen auto. Nu nog in het bezit van auto maar voor functie niet noodzakelijk: a. Auto in kader van arbeidsvoorwaarde (contract)

b. Veranderde functie (vroeger wel nodig voor functie)

Zowel a als b worden in een paar jaar afgebouwd. Maximaal tot 2007.

b. Arbeidsvoorwaardelijk kader bij mobiliteit

Hierover is verder in het open overleg niet meer gesproken. Wel hebben wij een notitie ontvangen: Een extra impuls aan de mobiliteit op de interne arbeidsmarkt.

Hierover is nog niet met ons gesproken.

c. Cultuurverandering binnen UWV

De Unie heeft wederom aangedrongen om alsnog een cultuuronderzoek binnen het UWV te laten uitvoeren. De fusie van de 5 Uvis levert nog steeds, in het kader van de verschillende culturen, botsingen op. Wellicht kan zon onderzoek bijdragen aan de vorming van een gezamenlijke cultuur. In ieder geval zou het kunnen bijdragen in het herkennen van cultuurverschillen. Ook het boek Publiek verzekerd geeft aan dat bij de vorming van het UWV hieraan niet voldoende aandacht is besteed.

Ondanks het toezenden van verschillende publicaties op dit vlak, wil het UWV hier niet aan.

Er schijnen een aantal initiatieven binnen UWV weer te zijn opgepakt. Kees Korthals heeft hier toezicht op. Binnenkort zal er een inzicht worden gegeven aan de vakbonden over de genoemde initiatieven. De Unie overweegt nu zelf met een cultuur onderzoek te komen. Besprekingen zullen hierover binnenkort gaan plaatsvinden.

d. Functiewaardering buitendienst WW

Er zijn in het vorige overleg door De Unie vragen gesteld in het kader van de waardering van de functie van de buitendienst medewerker WW. Het leek erop dat de lagere waardering al vast lag, voor het onderzoek werd ingesteld. Dit is volgens het UWV niet juist.

Tijdens het overleg werd inzicht gegeven in het nieuwe functiehuis van het UWV.

Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van een (eerder met de vakbonden overeengekomen) functie niveau matrix gebaseerd op het IFB-systeem. De systematiek hiervan komt overeen met die van de eerdere UVIs. Dit is voor de functies tot en met schaal 14. UWV is sleutelhouder van dit systeem.

Hoe te handelen bij verschil van mening over waardering van de functie:

Bij wijzigingen hebben medewerkers de mogelijkheid om via de geschillencommissie de zaak aanhangig te maken. De leden van de vakbond hebben dan de mogelijkheid om ondersteuning te vragen van de deskundigen bij de vakbond (De Unie is ook sleutelhouder van het systeem).

De Unie heeft het UWV geadviseerd om het hele nieuwe functiegebouw (met name de sleutelfuncties) te laten bekijken door vakbondsdeskundige. Als die zijn fiat geeft, geeft dat voor veel mensen een stuk extra zekerheid. UWV hebben hiertegen geen bezwaar.

e. Banenverlies Zuid Limburg compenseren?

Naar aanleiding van het bezoek aan Heerlen vorige maand, werd door De Unie aan het UWV het volgende voorstel gedaan.

Zuid Limburg komt verhoudingsgewijs tot het grootste banenverlies binnen het UWV. Dit gekoppeld aan de hoge werkloosheid en het verlies aan werkgelegenheid bij verschillende grote werkgevers (denk aan DSM), heeft De Unie aan het UWV voorgesteld onderzoek te doen om werk naar Zuid Limburg te verplaatsen. Wij hebben begrepen dat er soms mogelijkheden zijn om landelijk werk te concentreren.

Het UWV is bereid hier onderzoek naar te doen.

f. Front office Back office (FOBO)

Of te wel: Hoe wispelturig kan de RvB soms zijn!!!

Tijdens het vorige open overleg werd door de RvB de notitie FOBO afgedaan als een stuk tekst zonder enige status..Nu worden we als bonden verzocht er goed naar te kijken en mee te denken in oplossingsrichtingen. Er zal binnenkort over dit onderwerp nader worden gesproken. Dat betekend dat wij als vakbond met de kaderleden ook zullen gaan nadenken over de oplossingsrichtingen zoals die vermeld staan in die notitie.

g. Scholing voor MBO naar HBO-niveau

De door De Unie eerder voorgestelde mogelijkheid om personeel te scholen van MBO naar HBO, zal binnenkort al van start gaan. Er is / komt(?) een pilot opleiding in kader van sociale zekerheid. Binnenkort zal hierover meer bekend worden.


3.2. Geschillencommissie UWV

Ik krijg via leden regelmatig vragen en opmerkingen over de geschillencommissie UWV. Veel leden hebben bijzondere ervaringen. Ik wil graag in contact komen met leden die bijzondere ervaringen hebben opgedaan. Een en ander zal, desgewenst, vertrouwelijk worden behandeld.

3.3. Bereid je voor op de veranderingen

Kijk eens in het mobiliteitscentrum (er zijn er nu al 9 in het hele land)!

* Als je zelf verwacht dat je functie wel eens in gevaar kan komen of als je al behoorlijk lang op een zelfde positie zit is het zeker aan te raden eens om je heen te kijken. Wat voor alternatieven heb je achter de hand. Wat lijkt je behalve je eigen werk ook leuk om te doen. Ga hier over praten en kijk wat voor mogelijkheden er zijn om je daarin ondersteuning te verlenen. Mobiliteitcentra en loopbaancentra binnen UWV zullen je kunnen helpen.

* Medewerkers van WG weten op termijn wat er gaat gebeuren, als je niet te laat wil zijn, begin zo snel mogelijk om je bij te scholen e.d. Misschien zijn er intern mogelijkheden, in het slechtste geval zal je misschien buiten UWV terecht komen. Zorg ervoor dat je nu begint met je mogelijkheden te onderzoeken. Je zult er nooit slechter van worden.

* Kansen ontstaan bij WW!!!

MAARZorg ervoor dat je rechtspositie goed blijft. Het sociaal plan blijft de leidende regeling. Ga niet direct een afspraak aan die automatisch leidt tot uitstroom. Laat je niet verleiden tot snelle beslissingen. Overleg met collegas of eventueel kaderleden van de vakbond of met de vakbondsbestuurders in het land (zie www.unie.nl). Beter een keer te veel gevraagd, dan niet gevraagd!


4. Diversen

In dit stukje informeren wij u over algemene zaken.

4.1 Piep-systeem

Het UWV gaat uit van een zogenaamd piep-systeem. Daar waar problemen ontstaan of dreigen te ontstaan, verwacht men berichten (piepen!!) via de interne lijn, de OR of vakbonden.

Indien u het idee heeft dat het echt mis dreigt te lopen met uw persoon, op uw afdeling of vestiging laat het ons (kaderleden, bestuurder) dan weten (zal altijd vertrouwelijk en zonodig anoniem worden behandeld).

Belangrijk is: het eerst zelf proberen op te lossen, zonodig door middel van gesprek met leidinggevende, informatie halen of bespreken bij de afdeling P&O.

Wij kunnen de informatie verzamelen en zonodig de RvB aanspreken.

4.2 Informatie van leden in (gedeeltelijk) WAO)

Indien u Uniecollegas kent die in WAO (of gedeeltelijk) zitten en de infobrief niet krijgen, laat ze even contact opnemen met De Unie. Zodra zij contact opnemen zullen zij de infobrief ook krijgen (evt.via email)

4.3 www.unie.nl/uwv

Ik wil u hiermee nogmaals wijzen op de www.unie/uwv.nl voor actuele informatie over:.


· Sociaal plan UWV;


· CAO 2002-2004 ( en vragen en antwoorden hiervan verzameld);


· Algemene infobrieven.

Ook de kaderleden en andere belangrijke zaken staan hier vermeld. Ook kunt hiervan gebruik maken om collegas lid te laten worden en adressen te wijzigen.

Er zijn mogelijkheden voor gecombineerd lidmaatschap (is goedkoper) voor leden van een gezin.

Roel Zijlstra