Gemeente Dongen



* 19-05-2004 17:00 Koninklijke onderscheiding voor mevrouw De Vries

Op woensdag 19 mei 2004 reikte burgemeester J. van Brummen een Koninklijke Onderscheiding uit aan mevrouw H.E. van Opstal- de Vries. Zij leverde / levert een bijzondere bijdrage aan de voortgang van activiteiten in verpleeg- en verzorgingshuis de Volkaert, zwemvereniging de Vennen, Stichting Landelijke Sportdag Gehandicapten Dongen en de stichting Vrienden van de Dongelander Muzikanten. Zij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Henrica Elisabeth van Opstal- de Vries, Henny, werd op 18 februari 1930 geboren te Waalwijk. Zij is getrouwd en heeft drie kinderen; Liesbeth, Monique en Hans.

De Volckaert
Mevrouw van Opstal- de Vries is al 29 jaar vrijwilligster bij De Volckaert. Haar vrijwilligerswerkzaamheden begonnen bij de verhuizing van het voormalige Gasthuis naar de nieuwbouw van de Volkaert. Dit was in 1975. Mevrouw van Opstal- de Vries was vanaf het begin coördinator van de vrijwilligers. Deze werkzaamheden heeft zij op zich genomen tot de komst van een beroepskracht die de coördinatie van vrijwilligers op zich nam. Ze was afgelopen jaren projectleidster van de afasiegroep, bewoners- en patiëntenbezoek, café, vrijdagochtendgroep, dagbehandeling, pastoraledienst, ontspanningsactiviteiten, vrijwilligers verpleeg- en verzorgingshuisafdelingen, dierenverzorging en visclub. Vanaf 1987 tot heden is zij lid van de ontspanningscommissie. Vanwege haar leeftijd is mevrouw van Opstal- de Vries het rustiger aan gaan doen, maar er wordt nooit tevergeefs een beroep op haar gedaan. Een zwaarwegende factor bij de uitvoering van haar vrijwilligerswerkzaamheden is het omgaan met psychiatrische, dementerende en somatische patiënten. Dit vergt geduld en begrip.

Stichting Landelijke Sportdag Gehandicapten Dongen Deze stichting is in 1983 opgericht. Henny maakte vanaf het begin deel uit van het bestuur. Als lid van het bestuur verrichtte zij allerlei hand- en spandiensten bij de organisatie om van een landelijke sportdag voor mensen met een handicap tot een succes te maken. In 1997, 1998 en 1999 maakte Henny deel uit van de organisatie van de Nederlandse kampioenschappen Show Down. Dit is een soort tafelvoetbal voor mensen met een visuele handicap. De bal is hier vervangen door een voorwerp met een belletje en de deelnemers moeten deze tegenhouden met een plankje. De stichting is enkele jaren geleden opgeheven.

Zwemvereniging de Vennen
Mevrouw van Opstal- de Vries maakte van 1975 tot 1990 deel uit van het bestuur van zwemvereniging de Vennen. Zij vervulde o.a. het secretariaat, representatieve taken, organiseerde ontspanningsavonden, Sinterklaasfeest, Kerstactiviteiten en acties. De zwemvierdaagse heeft Henny 11 keer georganiseerd. Op het gebied van zwemwedstrijden was Henny jurylid, tijdwaarneemster en voorzitter kamprechter. Deze taken heeft zij in 2000 neergelegd. Bij haar afscheid in 1995 is zij benoemd tot erelid van zwemvereniging De Vennen. Het veertigjarige jubileum van de zwemvereniging heeft zij nog voor haar afscheid mee georganiseerd.

Dongelander Muzikanten
Mevrouw van Opstal- de Vries heeft ook voor deze vereniging diverse vrijwilligerswerkzaamheden verricht.