Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Stichting Inlichtingenbureau Postbus 90801 2509 LV Den Haag T.a.v. de heer G.J. Schutte, bestuursvoorzitter Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 19125 Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2500 CC Den Haag

Uw brief Ons kenmerk
IB04-810 UB/2004/19455

Onderwerp Datum
Jaarstukken 2003 IB 19 mei 2004

Geachte heer Schutte,

In deze brief geef ik u mijn inhoudelijke oordeel over uw jaarverslag 2003 en daarmee over het functioneren van IB in 2003. De beoordeling over de verantwoording van het jaarverslag 2003 is zowel beleidsmatig als financieel. Als basis hiervoor dient het jaarplan 2003, samen met de brief van 20 december 2002, waarin ik uw jaarplan heb goedgekeurd.

Op 19 mei a.s. zal ik de tussenevaluatie SUWI 2004 aan beide Kamers der Staten-Generaal aanbieden. Uw jaarverslag en een afschrift van voorliggende brief stuur ik als onderdeel van deze zending mee.
De tussenevaluatie bevat een beoordeling van de resultaten van de eerste twee jaar SUWI. Voorliggende brief vormt de uitwerking van het oordeel over IB zoals dat in de tussenevaluatie is opgenomen. Een afschrift van de tussenevaluatie en de aanbiedingsbrief treft u hierbij aan.

Oordeel over het functioneren van het Inlichtingenbureau in 2003
Het Inlichtingbureau heeft de kerntaken als knooppunt voor gegevensuitwisseling tussen gemeenten en andere partijen binnen en buiten het SUWI stelsel goed uitgevoerd en vooruitgang geboekt. Ik ben van mening dat u het beheer en de taak ten aanzien van de huidige samenloop goed heeft verricht. Voorts heeft u Inkijk Suwinet bij gemeenten gerealiseerd. De gemeentelijke sociale diensten beschikken sinds april 2003 over samenloopsignalen om witte fraude in de sociale zekerheid te detecteren. Tenslotte heeft u de Europese aanbesteding van het Sektorloket Gemeenten (SLOG) afgerond. In het Programma Ketenresultaten 2003-2004 zijn afspraken gemaakt over de implementatie gegevensverkeer SUWI, die ondermeer uitgevoerd worden door het Inlichtingenbureau als sectorloket voor gemeenten. Ik ben van oordeel dat uw organisatie een positieve bijdrage aan dit programma hebt geleverd door de uitbreiding van de inkijkfunctie gemeenten, de medewerking aan de voorbereidingen aan de werkproceskoppelingen en meldingen alsmede de start van de bouw van het Sektorloket voor de routatie van meldingen.

2

U heeft vooruitgang geboekt bij het "in control" zijn. Dat neemt echter niet weg dat verdere verbeteringen mijns inziens nodig zijn, zoals ook uit het jaarverslag, evenals het jaarverslag van de IWI, blijkt. Een belangrijk aandachtspunt is voor mij de versterking van de organisatie, met name de bedrijfsvoering.
Naast de beheerfunctie heeft u in deze fase een ontwikkelfunctie. Het Inlichtingenbureau heeft nog een lange weg te gaan om uit te groeien tot een organisatie die de gemeenten maximaal ondersteunt met een samenloopdetectie met veel bronnen en elektronische aan- en aflevering van gegevens met andere overheidsorganisaties. Ik ben van mening dat een degelijke, samenhangende aanpak van dit groeitraject door het IB in samenwerking met gemeenten, VNG, ketenorganisaties en SZW een punt van aandacht is.
Ik ondersteun het oordeel van de IWI, waarin sturing en beheersing van het SLOG-project aandachtspunten zijn en derhalve een risico kunnen vormen. De projectmatige inrichting en beheersing van het project SLOG waaronder de vastlegging van de interne communicatie, projectvoortgang, bewaken van mijlpalen, de beveiligingseisen en aansturing van de ICT leverancier behoeven naar mijn mening meer aandacht. Ik verzoek u in dit verband passende maatregelen te nemen.

De samenloopsignalen leveren een bijdrage aan het handhavingsbeleid van gemeenten. Ik constateer echter dat de kwaliteit van de samenloopsignalen verdere verbetering behoeft om het handhavingsbeleid adequaat vorm te kunnen geven en gemeenten in staat te stellen besparingen op de kosten van sociale zekerheid te realiseren.
Ik verzoek u de samenwerking met andere SUWI-partijen (incl. ICT Coördinatiepunt Gemeenten) verder te intensiveren.

Het Inlichtingenbureau heeft te maken met verschillende ontwikkelingen die van invloed zijn op het takenpakket en de positie van het IB. Het gaat onder andere om de invoering WWB en de wensen die gemeenten hebben ten aanzien van de dienstverlening van het Inlichtingenbureau. U zult uw dienstverlening moeten versterken om de positie van het Inlichtingenbureau voor de toekomst te verzekeren. In deze ontwikkelingen zie ik een aanleiding om in 2004 in samenhang te kijken naar de taken, bestuurlijke ophanging en financiering van het Inlichtingenbureau (streefbeelddiscussie). In de zgn. meibrief ben ik daar nader op ingegaan.

Doelmatigheid
Ik constateer dat de uitgaven van het Inlichtingenbureau in 2003 - zij het beperkt - niet binnen de financiële kaders zijn gebleven.
Het reguliere resultaat in 2003 bedraagt volgens uw jaarverslag 105.780,-- negatief. U dient dit negatieve resultaat uit de eigen financiële middelen van het IB te financieren en ten laste te brengen van de algemene reserve van het Inlichtingenbureau.
Er is een bestemmingsreserve van 2.343.351 gevormd voor de uitvoering van het project SLOG in 2004. Deze reserve was echter in de beschikking van het project Sectorloketsysteem Gemeenten van 2 december 2003 gemaximaliseerd op 2.091.525. Feitelijk verschuiven de activiteiten van SLOG van 2003 naar 2004. De vorming van een bestemmingsfonds van 2.343.351 keur ik alsnog goed.

Rapportage beveiligingsbeleid en EDP-audit

3

Hoewel het jaar 2003 verbetering terzake laat zien, is het stelsel van maatregelen en procedures nog niet zodanig dat een exclusieve, integere, beschikbare en controleerbare gegevensverwerking binnen uw organisatie waaronder de beveiliging van Suwinet (gegevensuitwisseling) voldoende gewaarborgd is. Ik verzoek u daarom een plan van aanpak op stellen en in uitvoering te nemen, waarin op basis van een risico-analyse aangegeven wordt welke acties ondernomen moeten worden, ertoe leidend dat bij de audit over het jaar 2004 een positief oordeel door de EDP-auditor (als bedoeld in artikel 5.22 i.c.m. artikel 6.4 Regeling SUWI) kan worden afgegeven over de opzet en het bestaan op 31 december van een stelsel van maatregelen en procedures. Over 2005 dient tevens een positief oordeel over de werking daarvan bereikt te worden. Ik verzoek u over de voortgang en resultaten in de kwartaal- en jaarverantwoording te rapporteren.
Met betrekking tot de (verantwoording over de) beveiliging van Suwinet ga ik ervan uit dat u medio 2004 in samenwerking met de ketenpartners komt tot een gezamenlijk uitgewerkt normenkader en een verantwoordingsrichtlijn op basis van Bijlage XIV Regeling SUWI, die dienst doen als basis voor de EDP-audit als bedoeld in art. 6.4 Regeling SUWI.

Kwaliteit van de verantwoordingsinformatie
Uw jaarverslag biedt een goed overzicht van de activiteiten van het Inlichtingenbureau van het afgelopen jaar. Het is een inzichtelijk en goed leesbare rapportage. In algemene zin heeft de verantwoordings- en beleidsinformatie grotendeels volgens het model verantwoording en controle plaatsgevonden. Wel verzoek ik u de aansluiting tussen verantwoording over activiteiten, resultaten en financiële informatie te verbeteren. Ik ben van mening dat het jaarverslag meer volgens VBTB systematiek opgesteld dient te worden, waarbij u meer expliciet relaties legt tussen bestede middelen en prestaties. De verantwoording van het SLOG project dient mee te lopen in de reguliere verantwoordingsrapportages.
In het jaarverslag verantwoordt u zich over een aantal prestatie-indicatoren. Voor 2004 is SZW in het kader van het verantwoordingsmodel in afstemming met het IB bezig met de aanpassing en aanscherping van de prestatie-indicatoren en de daarbij behorende normen. Deze prestatie-indicatoren zijn ook opgenomen in de meibrief 2005.

Tot slot
In de meibrief 2005 heb ik aangegeven welke beleidsmatige prioriteiten ik zie voor uw organisatie in 2005. Ik ga ervan uit dat u al in 2004 verbeteracties hiertoe initieert. Dit geldt evenzeer voor de acties verwoord in mijn brief aan de Tweede Kamer van 30 maart 2004 (kamerstukken II, 2003-2004, 26448, nr. 126) met mijn maatregelen gericht op de versterking van sturing en toezicht.
Op basis van mijn oordeel over uw jaarverslag en de discussies over het Streefbeeld Inlichtingenbureau zie ik daarnaast de volgende aandachtspunten voor 2004:
· de oplevering van de nieuwe applicatie volgens planning, waarbij sturing en beheersing van het project aandachtspunten zijn;

· de verbetering van de kwaliteit van de huidige samenloopsignalen;
· de uitvoering van de bestuurlijke afspraken over het streefbeeld Inlichtingenbureau;
· de verantwoording conform de VBTB-systematiek;

· de vertaling van de bevindingen van IWI en EDP-auditer t.a.v. beveiliging en privacy;
· een degelijke, samenhangende aanpak van het groeitraject door het IB in samenwerking met gemeenten, VNG, ketenorganisaties en SZW.

4

Ik verzoek u vanaf het tweede kwartaalverslag 2004 uw voortgang en resultaten op bovengenoemde actiepunten aan te geven.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)