CDA

CDA
19-05-04
Benoemingsprocedure Eurocommissaris

Naar aanleiding van het vertrek van Frits Bolkestein als Eurocommissaris is er in de Tweede Kamer afgelopen week gesproken over de procedure die gevolgd dient te worden bij de Nederlandse voordracht voor de nieuwe Commissaris.

Tijdens dit debat heeft de CDA fractie aangegeven dat het belangrijk is dat het kabinet inzet op het binnenhalen van een belangrijke portefeuille. De procedure die hiervoor nu bestaat beschouwt de CDA als een effectieve procedure, waarbij de kans op het binnenhalen van een goede post groot is.

Sommige partijen pleitten voor een openbare sollicitatieronde voor de Europese post, waarbij de Kamer de kandidaten zou kunnen beoordelen. CDA woordvoerder Jan Jacob van Dijk ziet dat niet zitten. Het is onzin om te veronderstellen dat we een zeer zware portefeuille zouden kunnen binnenhalen door in een openbaar debat drie of vier personen naar voren te schuiven.

Het CDA wil vooral het kabinet de ruimte geven om met stille diplomatie een goede kandidaat bij een zware portefeuille in de nieuwe Europese Commissie te krijgen. De persoon wordt daarna onderworpen aan een hoorzitting in het Europees Parlement. Naar aanleiding van die hoorzitting ontvang de commissaris het mandaat . Een eurocommissaris is alleen verantwoording verschuldigd aan het Europees Parlement. De afvaardiging van een eurocommissaris is dus niet op nationaal, maar op Europees niveau democratisch gelegitimeerd.