CDA

CDA
19-05-04
Verhagen hoopt dat bonden De Waal terugfluiten

CDA-fractieleider Verhagen heeft woensdag "erg teleurgesteld" gereageerd op het mislukken van het overleg tussen kabinet en sociale parhers over prepensioen.

Hij vindt de opstelling van de vakbeweging, die een compromisvoorstel van het kabinet heeft afgewezen, "onverantwoordelijk".

Verhagen hoopt dat de bonden hun voorzitters De Waal (FNV) en Terpstra (CNV)terugfluiten en alsnog akkoord gaan met het kabinetsvoorstel. "Als dat niet gebeurt, komt het kabinet met zijn oorspronkelijke plan en moet iedereen tot zijn 65e jaar doorwerken."

Volgens Verhagen treft het kabinet geen enkele blaam. "Het heeft tot driemaal toe bewogen. Ook de werkgevers hebben bewogen." Verhagen heeft zich vooral gestoord aan de opstelling van FNV-voorzitter De Waal, die tijdens het voorjaarsoverleg dinsdagavond minister De Geus van Sociale Zaken maar met moeite een hand wilde geven en die de indruk wekte absoluut geen heil te zien in de besprekingen met het kabinet.

De CDA-fractieleider onderstreept dat maatregelen om werknemers langer aan de slag te houden dringend nodig zijn met het oog op de vergrijzing. Bovendien komen door het mislukken van het overleg de afspraken tussen kabinet en sociale partners over loonmatiging op de tocht te staan. "En dat terwijl de werkloosheid nog steeds oploopt en we 10 tot 12 procent duurder zijn dan de concurrerende landen."

Het voornemen van de vakbeweging om het schrappen van de mogelijkheden voor prepensioen in CAO's te repareren noemt Verhagen onverantwoord. "Als dat gebeurt komt de discussie over het niet algemeen verbindend verklaren van cao's nadrukkelijk op tafel."

De suggestie van GroenLinks om de ministers van Staat Kok en Lubbers te laten bemiddelen tussen kabinet en vakbeweging, noemt Verhagen "belachelijk". "Het kabinet heeft genoeg bewogen. Ook dinsdag heeft het duidelijk uitgestraald dat er te praten viel. Maar als oud-FNV-voorzitter Kok een oproep zou willen doen aan zijn opvolger De Waal, dan zou dat wel nuttig zijn."