Novem

19-05-2004
Handboek Energiepalen

Het toepassen van energiepalen (heipalen met ingebouwde warmtewisselaars) is een van de interessante systemen waarbij de bodem als energiebron en als energieopslagmedium kan worden gebruikt.

Toch komt de toepassing van energiepalen slechts langzaam op gang. Dit heeft verschillende redenen; enerzijds is het de onbekendheid met de mogelijkheid energiepalen toe te kunnen passen, anderzijds vormen onzekerheden over de juiste dimensionering een drempel bij de toepassing ervan. Daarnaast wordt soms de integratie in de constructie van het gebouw, zonder duidelijke reden als nadeel gezien.

Het Handboek Energiepalen is opgezet om potentiële toepassers van energiepalen van de benodigde kennis en informatie te voorzien om daarmee de juiste afwegingen te kunnen maken.
Er wordt een overzicht gegeven van de stand van zaken en toepassingsaspecten van de energiepaal. Tevens worden een aantal tot nu toe gerealiseerde energiepaalprojecten in diverse facetten belicht, mede aan de hand van monitoringsresultaten.
Ook vindt u in het handboek een handleiding voor de globale dimensionering van energiepalen in de vorm van een stappenplan. Tot slot wordt aandacht besteed aan uitvoeringstechnische zaken,

Het Handboek Energiepalen is geproduceerd door TNO-MEP, ECN en Kodi, gesubsidieerd door Novem in het kader van het BSE-programma "Warmtepompen Utiliteit".