Nederlandse Politiebond


FNV-referendum over kabinetsplannen prepensioen

Gepubliceerd: woensdag 19 mei 2004.

De FNV-bonden gaan het eindbod van het kabinet voor het prepensioen voorleggen aan de leden. Aanstaande maandag wordt duidelijk op welke manier het referendum vorm krijgt. Dat is op 19 mei in een extra vergadering van de federatieraad besloten, na het mislukken van het voorjaarsoverleg.

Alle FNV-bonden steunen de beslissing van de FNV-onderhandelaars onder leiding van Lodewijk de Waal om de voorstellen over het prepensioen van dit kabinet af te wijzen. Via de raadpleging wordt de leden de vraag voorgelegd wat zij van het aanbod van dit kabinet vinden. Eerste spontane reacties wijzen op grote steun van de achterban voor de FNV-onderhandelaars.

Misselijkmakend
Pikant detail is dat nu wordt geprobeerd om Lodewijk de Waal de schuld van het mislukken van de onderhandelingen in de schoenen te schuiven. Dat is op zijn zachtst gezegd een beetje misselijkmakend. Lodewijk de Waal heeft geopereerd binnen het mandaat van de federatieraad, waar nog bijkomt dat de NPB al helemaal niet wil tornen aan de AFUP bij de politie.

Slecht voor oud en jong
Feit is dat dit kabinet de FNV (en anderen) al beentje heeft gelicht rondom de WAO en nu ook nog doodleuk probeert bestaande ouderenregelingen om zeep te helpen, onder het motto dat het goed is voor de economie en voor de jongeren. Het echte verhaal is dat jongeren (bijvoorbeeld bij de politie) de klos zijn omdat zij minder dan nu het geval is fiscaal vriendelijk kunnen sparen voor hun oude dag. De prijs wordt hen straks te hoog, waardoor ze het sparen wel zullen (moeten) laten. Dat is precies wat het kabinet wil: meer consumptieve bestedingen en langer werken.

Fnuikend
Het doorbreken van deze op solidariteit gebaseerde collectieve prepensioenregelingen is fnuikend voor jong en oud. Tot nog toe hadden wij van alle landen in Europa, en ver daarbuiten, het allerbeste op kapitaal gedekte pensioensysteem. Regelingen (om eerder te stoppen) die daar nog niet volledig aan voldeden zijn of worden in een rap tempo omgebouwd. In onze eigen sector zijn VUT en FLO enkele jaren geleden, met de nodige pijn, omgebouwd naar een kapitaal gedekt AFUP-systeem. Dit kabinet wil nu ook die AFUP ten gronde richten.

Onaanvaardbaar
Als er al reden zou zijn (anders dan dit kabinet op korte termijn aan geld te helpen: 1,6 miljard euro) om de prepensioenregelingen aan te passen, is het de vraag of er sprake is van een aanvaardbaar overgangsregime. Dat blijkt echter ook al niet zo te zijn.

Uiteindelijk gaat het ook om de vraag of er een grens is aan wat een kabinet zich kan permitteren. Wat ons betreft is die grens door dit kabinet overschreden en zullen de consequenties daarvan leiden tot ernstige arbeidsonrust in onze politiesector. Als de leden ons oordeel steunen (en dat verwachten we) krijgt Remkes een koekje van eigen deeg!

Meer info volgt binnenkort.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 19 05 2004 NPB