Gemeente Kerkrade

19.05.04: Start project 'een ton voor water'

Vanaf vandaag start de gemeente Kerkrade met het project een ton voor water. Tot en met december van dit jaar worden er regentonnen verkocht tegen een sterk gereduceerd tarief. Dit heeft een tweeledig doel namelijk enerzijds waterbesparing hier en anderzijds een verbetering van de watersituatie van mensen in ontwikkelingslanden die verstoken zijn van voldoende en gezond (drink)water. Wereldwijd zijn er dat meer dan een miljard. Wethouder André Brauers van Milieu heeft zich sterk gemaakt voor de uitvoering van het project en is naar eigen zeggen blij dat het project doorgaat omdat het bijdraagt aan het spaarzamer omgaan met water in Nederland en tevens bijdraagt aan een goed doel in ontwikkelingslanden.

Een ton voor water
In navolging van vele andere gemeenten in Nederland doet ook de gemeente Kerkrade mee aan het NOVIB-project Een ton voor water. Van iedere verkochte regenton gaat 5 euro naar partnerorganisaties van NOVIB in landen als Afrika, Azie, Latijns Amerika en Oost-Europa.

Regentonnen
Er worden twee soorten regentonnen aangeboden die beide op milieuvriendelijke wijze geproduceerd zijn, geen schadelijke stoffen zoals cadmium bevatten en goed gerecycled kunnen worden. Met aftrek van subsidie en inclusief de donatie voor NOVIB bedraagt de prijs voor de eenvoudige 220 liter uitvoering 21 euro en die van de iets luxere 169 liter uitvoering 34 euro. In het stadskantoor van de gemeente Kerkrade kan op openingstijden een bezoek worden gebracht aan een tentoonstelling waar de regentonnen zijn opgesteld.