Politie Groningen

Persberichten dinsdag 18 mei 2004

Provincie Groningen 18-05-2004 -

Groningen: uitzending Opsporing Noord
In de uitzending van het opsporingsprogramma Opsporing Noord die woensdagvond 19 mei 2004 wordt uitgezonden wordt aandacht gevraagd voor meerdere zaken en een preventie-item.

Zo wordt er aandacht besteed een gewapende overval op een tabakswinkel in Winschoten. Verder een oplichtingzaak met behulp van een apparaatje dat geplaatst is bij een pinautomaat. Er worden videobeelden van de personen die het apparaatje hebben gemonteerd. De kijkers wordt gevraagd om informatie over inbraken in een supermarkt in Haren en bij een benzineshop in Midwolde. Er kan gereageerd worden op beelden van een diefstal van digitale cameras uit een supermarkt in Bedum. Ook zijn er videobeelden van het pinnen met een gestolen bankpas in Winschoten. Verder zoekt de politie getuigen van een winkeldiefstal in een drogisterij in Veendam waarbij de daders op een beveiligingscamera zijn vastgelegd.

Er worden beelden getoond van spullen die de politie graag terug wil geven aan de rechtmatige eigenaren. Onder andere een gevonden gouden halsketting bij een bushalte op de Bakboordswal in Groningen, een in het AZG aangetroffen tas met veel geld en een aangepaste damesfiets met kinderzitje die in de Eerste Spoorstraat werd aangetroffen.

Het preventie-item gaat over het dragen van autogordels. Met name het dragen van de gordels achterin de auto en uitleg over
kinderbeveiligingsmiddelen. Naast de genoemde onderwerpen wordt er een terugkoppeling gegeven van de vorige uitzendingen en de resultaten die behaald zijn.

Opsporing Noord is een samenwerking van Regiopolitie Groningen, Openbaar Ministerie Groningen en de regionale omroep RTV Noord. Tijdens en na de uitzending zijn de items terug te lezen en te zien op de internetsite www.rtvnoord.nl/opsporingnoord.

Groningen: getuigen van steek- en vechtpartij gezocht
In het onderzoek naar een steekpartij gevolgd door een zware mishandeling zondagavond 16 mei rond 19.30 uur nabij de Werkmanbrug waarbij in ieder geval twee mannen gewond raakten is de politie op zoek naar getuigen. In het bijzonder is de politie op zoek naar een jonge vrouw van ongeveer 20 jaar die over de Werkmanbrug uit de richting van het station naar het centrum van de stad liep. Uit het nadere onderzoek bleek dat de groep mannen opmerkingen naar de vrouw maakte waarna de 43-jarige man uit Groningen zich met de situatie bemoeide. Gevolg was dat er meerdere gewelddadigheden plaatsvonden. Behalve de betrokken vrouw is de politie op zoek naar andere getuigen die nog niet in contact zijn geweest met de politie. Reacties kunnen binnenkomen via 0900 8844 (lokaal tarief) voor de basiseenheid Centrum.

Groningen: rijden onder invloed
Op de A28 bij Haren werd maandagavond een 28-jarige automobilist uit Berkel en Rodenrijs gecontroleerd op het rijden onder invloed. De man ging mee naar het bureau voor de ademanalyse. Hij blies een promillage van 1.75. De man werd overgedragen aan de Marechaussee die het rijbewijs van de militair innam.

Groningen: verkeerscontroles
Op de Goudlaan en omving werd maandagavond een bromfietscontrole gehouden. Van de 38 brom- en snorfietsen bleken er 17 teveel vermogen te hebben, 3 geen bromfietscertificaat, 1 niet verzekerd en 2 geen juiste plaat. Voor het rijden op de busbaan werd maandagmiddag gecontroleerd op de Nieuwe Ebbingestraat. Er werden 11 bekeuringen uitgedeeld.

Groningen: verslaafde in bezit van gestolen fiets en telefoon Een 21-jarige verslaafde man zonder vaste verblijfplaats werd maandagochtend op de Langestraat aangehouden voor het in bezit hebben van een gebruikershoeveelheid dope. De man verzette zich bij zijn aanhouding en werd uiteindelijk met pepperspray bespoten. Hij liep nog even weg maar hij had teveel last van de spray. De man bleek in bezit van een gloednieuwe fiets die als gestolen geregistreerd stond. Ook was hij in bezit van een bankpasje dat van en straatroof afkomstig is. De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: lastige mannen
Op het martinikerkhof hield de politie maandagmiddag een 41-jarige man zonder vaste verblijfplaats aan voor belediging. De man bemoeide zich met een bekeuringsituatie voor het nuttigen van alcohol. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en kreeg op het bureau een proces-verbaal. Een 38-jarige collega zwerver werd maandagochtend gewekt door agenten toen hij slapend op een bankje in het Noorderplantsoen lag. Dat kon hij niet echt waarderen en begon zich te verzetten. Hij ging mee naar het bureau waar bij zijn fouillering een aantal messen werd aangetroffen. Na verhoor werd de man op vrije voeten gesteld.