Gemeente Zwolle

Stadshagen: Keuze provincie en gemeente voor weg in randligging

Het voorontwerp bestemmingsplan Stadshagen II is door het college van B&W vastgesteld. Dit betekent dat de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel voorstellen om in een voorontwerp bestemmingsplan Stadshagen II uit te gaan van een ´wegtracé nieuwe Hasselterweg´ in randligging. Dit wil zeggen dat de nieuwe weg direct ten zuiden van de Milligersteeg wordt gelegd. Milieu-eisen maken het nodig dat er geluidswerende maatregelen worden genomen langs het tracé. Ter hoogte van de Oude Wetering wordt in een ondertunneling voorzien om bestaande bebouwing te beschermen. Het tracé sluit ter hoogte van de Milligersteeg weer aan op de bestaande route.

Het voorontwerp bestemmingsplan Stadshagen II wordt nu om advies aan de gemeenteraad voorgelegd. Dit is een randvoorwaarde voor het starten van de bestemmings-planprocedure. Als deze stap is gezet, dan wordt het voorontwerp nog voor de zomer 2004 voor inspraak ter inzage gelegd.

Aanvaardbaar
Hiermee sluiten het provinciebestuur en het college van b&w van Zwolle een intensief overleg af over de Hoofdinfrastructuur van de nieuwe stadswijk. Het provinciebestuur wist zich daarbij gebonden aan een Statenbrede uitspraak om geen inbreuk te maken op de Mastenbroekerpolder. Het college Zwolle vond het aanvankelijke voorkeurstracé van de provincie, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande infrastructuur door de wijk heen, niet aanvaardbaar. Het regionale verkeer aan de noordzijde wordt door de nu gemaakte keuze buiten de wijk om geleid

Woningbouw
Het verlies aan ruimte voor woningbouw moet worden opgevangen door verdichting en door benutting van extra ruimte boven de Milligerplas. Vooralsnog wordt uitgegaan van 3560 woningen als capaciteit van Stadshagen II. In de komende jaren moet worden bekeken of dit aantal nog kan worden verhoogd.

Financiering
Provincie en gemeente hebben afgesproken in de komende maanden te overleggen over de financiering van de Hoofdinfrastructuur Noord West Zwolle, die ook door inpassingseisen kostbaar is. Het college van Gedeputeerde Staten heeft overigens deze week een voorstel naar de Staten gezonden waarin drie miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor de kwalitatieve hoogwaardige inpassing van deze infrastructuur nabij de Mastenbroekerpolder. Verder overleg moet duidelijk maken welke aanvullende middelen er zijn in de komende jaren om het hele tracé te kunnen bekostigen.


---