U ontvangt dit bericht van de FNV Berichtenservice. Meer informatie kunt u vinden op http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/returnPage/8886/itemId/18843/instanceId/8888/pageId/6841/

Geen akkoord over prepensioen

Kabinet en sociale partners hebben bij het Voorjaarsoverleg geen overeenstemming bereikt over een nieuwe regeling voor Vut, prepensioen en levensloop. Consequentie is dat de vorig jaar bij het Najaarsakkoord afgesproken 'bijna-nullijn' bij de CAO-onderhandelingen in 2005 zogoed als zeker van tafel is.

Vandaag, woensdag 19 mei, beraadt de Federatieraad, het parlement van de FNV waarin de 14 bondsvoorzitters zitting hebben, zich over de nu verder te volgen strategie. FNV-voorzitter De Waal na afloop van het mislukte Voorjaarsoverleg: "De voorstellen van het kabinet houden in feite een afbraak in van het prepensioen. Ik zal daarom het bod van het kabinet negatief voorleggen aan onze bonden."

Tijdens het Voorjaarsoverleg hadden partijen zaken moeten doen over onderwerpen die bij het Najaarsoverleg vorig jaar oktober nog niet waren opgelost: WW, WAO en prepensioen/levensloop. Geen overeenstemming over dat laatste zou een ontbindende voorwaarde voor de loonstop zijn, zo was tevens de afspraak.

Wel werd toen alvast afgesproken dat het kabinet in ruil voor het vrijwel bevriezen van de lonen in 2004 en 2005 bezuinigingen in de sociale zekerheid zou uit- of afstellen.

De standpunten van vooral vakbeweging en kabinet over prepensioen/levensloop lagen van begin af aan ver uit elkaar. Werkgeversorganisatie VNO-NCW zat tot het allerlaatst dicht bij het kabinet. Maar belangrijker misschien wel was het ontbreken van vertrouwen. Met name de FNV voelde zich geschoffeerd bij de onderhandelingen over de WAO. Zij betichtte minister van Sociale Zaken De Geus van het schenden van afspraken.

Inzet van de FNV bij het nu stukgelopen Voorjaarsoverleg was een regeling waarin vroegpensioen en verlofsparen (levensloop) in elkaar overlopen. Het voorstel geeft optimale keuzemogelijkheden: stoppen met werken op 60 was mogelijk. Maar ook: verlof opnemen in die levensfases die de werknemer goed uitkomen. Dat wel met de consequentie van langer doorwerken op latere leeftijd.

Het kabinet wil onder het mom van vergrijzing en omwille van de arbeidsparticipatie het liefst dat mensen tot hun 65ste doorwerken. Wel zouden mensen maximaal 1,5 jaar verlof moeten kunnen sparen via een levensloopregeling. Daaraan zitten veel haken en ogen. Zo zullen in de praktijk alleen de beter betaalden gebruikmaken van de regeling, zo is de inschatting van de FNV.

Op die manier dreigen vooral de lager betaalden en de middengroepen de dupe te worden. Zij dreigen langer te moeten doorwerken. De FNV wil dat nu proberen te voorkomen door reparatie via het CAO-overleg. De rekening wordt bij de trouwste bondgenoot van het kabinet in de afgelopen maanden neergelegd: de werkgevers.

19 mei 2004