Gemeente Zwolle

Site www.familiewerkzwolle.nl in de lucht

De gemeente Zwolle is in november 2001 gestart met het project Familiewerk. Familiewerk heeft als doel de herintrede op de arbeidsmarkt te bevorderen van zo´n veertig gezinnen. Het gaat hierbij om 65 volwassenen en 87 kinderen. Sinds deze week is een site beschikbaar met uitgebreide en actuele informatie over Familiewerk. Deze site is te vinden op www.familiewerkzwolle.nl De site is voor alle geïnteresseerden in het project.

Het bijzondere aan Familiewerk is dat niet één persoon centraal staat, maar dat het hele gezin als uitgangspunt wordt genomen. Het hele gezin werkt mee om meer deel te nemen aan de maatschappij, via opleiding of werk. Daartoe is een speciale begeleidingsmethodiek ontwikkeld. De gezinnen worden onder meer begeleid door een vaste begeleider.

Arbeidsmarkt
Het project heeft intussen al zijn vruchten afgeworpen. Verschillende deelnemers zijn met opleidingen bezig of hebben een opleiding afgerond. Anderen doen werkervaring op. Andere succesformules zijn een gezamenlijke maandelijkse maaltijd voor alle deelnemers. Ook de inzet van (allochtone) bezoekvrouwen om vrouwelijke deelnemers te werven bleek succesvol. Wel is op dit moment de arbeidsmarkt verzadigd zodat er weinig tot geen mogelijkheden zijn tot regulier werk.

Problemen
Het project is in Zwolle opgezet omdat gebleken is dat in de gemeente Zwolle de instroom van etnische minderheden op de arbeidsmarkt achterblijft in vergelijking met de autochtone werklozen. Een van de oorzaken hiervan is dat bij de gezinnen van etnische minderheden sprake is van meervoudige en complexe sociale problemen.

Samenwerken
De gemeente Zwolle heeft Familiewerk opgezet in samenwerking met het Deltion College, Stichting Stad en Welzijn (nu Travers), Kliq-reïntegratie, de doelgroeporganisaties en Ondernemersvereniging Marslanden. Familiewerk is een project in het kader van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het programma richt zich op het creëren van gelijke kansen en het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Het Familiewerkproject stopt in november 2004, waarna het de bedoeling is dat bestaande Zwolse instellingen delen van het project overnemen.

Zie ook:
www.familiewerkzwolle.nl


---