Provincie Utrecht

Persbericht

Uitvoeringsprogramma externe veiligheid

18-5-2004
Om de externe veiligheid in de provincie Utrecht te verbeteren, heeft de provincie Utrecht samen met gemeenten, brandweer en milieudiensten een uitvoeringsprogramma opgesteld. Hierin staan vier projecten centraal: transport (routering), ruimtelijke ordening, risicoregistratie en het omgaan met groepsrisico's. Het Ministerie van VROM stelt in 2004 en 2005 EUR 780.000 beschikbaar voor de uitvoering.

Gedeputeerden staten hebben het uitvoeringsprogramma vandaag vastgesteld. De projecten zijn samen met gemeenten, brandweer en milieudiensten geformuleerd op basis van een tussen rijk, IPO en VNG afgesproken `menukaart'. De projecten vormen tevens een uitwerking van activiteiten die de provincie Utrecht wil uitvoeren in de Nota Externe Veiligheid, die in juli 2003 door gedeputeerde staten is vastgesteld. De provincie heeft voor de uitvoering van deze nota EUR 100.000 gereserveerd, naast het geld dat van het Ministerie van VROM komt.

Inzicht risico's
Inzicht in risicovolle situaties is essentieel bij het verbeteren van de externe veiligheid. Landelijk gaat een wettelijke verplichting gelden om gevaarlijke situaties in kaart te brengen: het Registratiebesluit. Het Risicoregister gevaarlijke stoffen (RRGS) moet worden ingevuld en bijgehouden door alle overheden. De projecten zijn in eerste instantie dan ook gericht op het vergroten van kennis en inzicht. Met behulp van het risicoregister worden gegevens aangeleverd voor de provinciale risicokaart, zodat deze actueel blijft.

Routering
Bij het project `transport gevaarlijke stoffen' staat naast het vergroten van inzicht, vooral het reduceren van risico's centraal. Dit gebeurt in de vorm van routering: het zo veel mogelijk voorkomen van gevaarlijke transporten in bebouwd gebied. Er wordt een provinciebreed project gestart.
Met de gemeenten Woerden, De Ronde Venen, Veenendaal en Rhenen is al een pilot gestart. Met deze gemeenten is inzicht verkregen in de informatie die moet worden vergaard en hoe de routering opgepakt moet gaan worden.
Nieuwe taken
Het project `ruimtelijke ordening' is gericht op het verminderen van risico's door in de ruimtelijke plannen voldoende afstand te houden tot risicovolle activiteiten en door bedrijven zodanig te situeren dat deze minder risico's veroorzaken bijvoorbeeld door transport van gevaarlijke stoffen. Het project `verantwoording groepsrisico's' is een afwegingsmethode om te bepalen in welke mate risico's gereduceerd kunnen worden in verschillende situaties.
Bij deze projecten tevens ingespeeld op de nieuwe wettelijke kaders (Algemene maatregel van bestuur voor inrichtingen), waarin een basiskwaliteit voor Nederland voor veiligheid wordt geregeld. De provincie Utrecht wil in ieder geval de basiskwaliteit, maar waar mogelijk een hoger veiligheidsniveau realiseren. De projecten bieden mogelijkheden om ervaringen op te doen met deze nieuwe onderwerpen: hoe werkt het, welke kennis is nodig, hoe werken we samen, welke hulpmiddelen gebruiken we?

EUR40.000 vanuit provincie
De provincies reserveren gezamenlijk 5% van hun budget om gezamenlijk projecten uit te werken.
Voor onze provincie is dat EUR 40.000. Het gezamenlijk budget van alle provincies is EUR 1 mln.

Voor 1 juni wordt het uitvoeringsprogramma naar het Ministerie van VROM gestuurd voor goedkeuring.

Laatst gewijzigd op 05/18/2004 02:30:33 PM. Paginabeheer: Gert.Nijenhuis@provincie-utrecht.nl