IWI
http://www.iwiweb.nl

Te weinig ICT-samenwerking in keten werk en inkomen

IWI: Te weinig samenwerking op ICT-gebied in keten van werk en inkomen

Op het gebied van ICT hebben de uitvoeringsorganisaties in de sociale zekerheid zich de afgelopen jaren vooral gericht op de eigen organisatie en processen en te weinig op onderlinge gegevensuitwisseling en andere vormen van samenwerking. Dit concludeert de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) in haar vandaag verschenen rapport ICT en de keten van werk en inkomen.

Samenwerking tussen de ketenpartners en klantgerichtheid zijn belangrijke doelen van de Wet Structuur uitvoering werk en inkomen (SUWI). Om die te bereiken zijn CWI, UWV, gemeentelijke sociale diensten, het Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen (BKWI) en het Inlichtingenbureau gemeenten (IB) sterk van elkaar afhankelijk. Bij de daarvoor noodzakelijke onderlinge gegevensuitwisseling speelt ICT een cruciale rol. Het blijkt echter dat de organisaties opereren vanuit uiteenlopende visies op ICT architectuur. Verder bestaat bij de ketenpartners onduidelijkheid over interpretatie en voortgang van afspraken en doelstellingen zijn onvoldoende geconcretiseerd. Dit leidt tot extra kosten en vertragingen, met het gevaar dat de organisaties de SUWI-doelstelling om in 2006 de implementatie van processen en ICT voltooid te hebben, niet halen.

Na de invoering in januari 2002 van de Wet SUWI hebben de - deels nieuwe - organisaties veel energie gestoken in het op orde brengen van de eigen informatiehuishouding. Hierbij is niet altijd genoeg aandacht geweest voor de vraag of de eigen systemen wel geschikt zijn voor gebruik binnen de keten.

Voor de rapportage ICT en de keten van werk en inkomen heeft IWI op verzoek van de staatssecretaris van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid zeven risicovolle projecten op het gebied van processen en ICT bij de SUWI-partners onderzocht. De inspectie heeft deze projecten bekeken in relatie tot de voortgang van activiteiten uit het Beleidsplan ICT. Deze activiteiten zijn in 2001 vanuit het Ministerie van SZW gestart om te zorgen voor een goede ICT-ondersteuning van de SUWI-keten.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Linda Hulshof (070 304 48 08 of 06 204 104 31) Of Erik Stolk (070 304 46 39 of 06 510 245 59). Het rapport ICT en de keten van werk en inkomen kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 070 304 47 63 . Rapport en persbericht zijn ook te lezen op en te downloaden van www.iwiweb.nl.

19 mei 04 08:56