IWI
http://www.iwiweb.nl

Jaarverslag IWI 2003: doelen Wet SUWI nog niet bereikt

De uitvoeringsorganisaties in de sociale zekerheid hadden ook in 2003 nog te kampen met de ingrijpende veranderingen van de Wet Structuur uitvoering werk en inkomen (SUWI). Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde Jaarverslag 2003 van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI). In het jaarverslag geeft IWI haar oordeel over de uitvoering van de sociale zekerheid in 2003. Het jaarverslag bevat ook de verantwoording over de taakvervulling van de inspectie.

De doelen van de Wet SUWI zijn in 2003 nog niet bereikt, maar de stand van zaken wekt het vertrouwen om de organisaties de tijd te geven om de grote taak- en cultuurveranderingen door te voeren. In 2006 moeten de SUWI-doelen wel bereikt zijn. De inspectie houdt rekening met het groeipad dat de organisaties daarvoor met de minister van SZW hebben afgesproken. Projecten van grote omvang, reikwijdte en complexiteit moeten gestalte krijgen. Alles overziende constateert de inspectie dat de organisaties de risico's daarvan onderkennen, maar nog moeite hebben om ze te beheersen. IWI waarschuwt voor een te grote interne gerichtheid, waar juist samenwerking tussen de organisaties geboden is om de burger goed van dienst te zijn. Die samenwerking verloopt niet altijd goed, en de organisaties investeren er nog te weinig in.

Voor de inspectie was 2003 een turbulent jaar. In de loop van het jaar werden de personele gevolgen van de taakstellingoperaties van Balkenende I en II en van de invoering van de Wet werk en bijstand duidelijk. Dit leidde tot een forse inkrimping van de organisatie en de sluiting van de regionale vestigingen. Directie en management wisselden deels van samenstelling en er werd een nieuwe organisatiestructuur ontworpen. In september verhuisde IWI van Zoetermeer naar Den Haag.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Michiel Hoorweg (070 - 304 48 26 of 06 - 104 62 810). Het rapport kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 070 - 304 47 63 . Rapport en persbericht zijn ook te lezen op en te downloaden van www.iwiweb.nl.

19 mei 04 09:03