Politie Friesland

Politieberichten 18/5 (13.00 uur) t/m 19/5 (07.00 uur)

Fryslân 19-05-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht biuj bureau Communicatie. telefoonnummer 0900 8844

Leeuwarden: vernieler aangehouden
Dinsdag omstreeks 14.50 uur stond een politieauto geparkeerd aan de achterzijde van het overdekt winkelcentrum aan het Zaailand. Toen de politiemensen terug kwamen bij hun voertuig deelde een medewerkster van een winkel mede, dat zij gezien had, dat een manspersoon de auto had bekrast met een scherp voorwerp. Nadat zij het signalement opgaf, as het duidelijk dat dit een 38-jarige inwoner van Leeuwarden betrof. Na een korte zoekslag werd verdacht aangehouden en overgebracht naar het bureau. Via een confrontatie herkende de medewerkster de verdachte voor 100 %.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Dinsdag tussen 13.30 uur en 14.00 uur winkelde een 61-jarige inwoner van Leeuwarden in een supermarkt aan het Zevenblad. Hij had de tas met daarin zijn portemonnee aan de winkelwagen hangen. Toen hij bij de kassa wilde afrekenen zag hij dat de rits van de tas gedeeltelijk open was en zijn portemonnee verdwenen was.

Oudeschoot: diefstal bestelauto
Dinsdag omstreeks 14.50 uur kwamen drie personen bij een garagebedrijf aan de Schoterlandseweg. Zij hadden belangstelling voor een personenbus. Zij maakten een proefrit, maar na een poosje vertrouwde de eigenaar het niet. De drie mannen hadden hun auto, een BMW bij het bedrijf achter gelaten. Bij onderzoek bleek, dat de BMW een week geleden gestolen was in Den Dungen. De verdwenen personenbus was van het merk Ford Transit, kleur grijs en voorzien van het kenteken 20-BG-SR. Signalement van de drie mannen:
Marokkaans uiterlijk, donker haar, leeftijd ongeveer 30 jaar, lengte ongeveer 1.75 m. droeg een licht overhemd voorzien van een grijze strik en droeg een beige pantalon;
Donker uiterlijk, kroes haar, net uiterlijk, had een klein sikje, leeftijd tussen 30 35 jaar, lengte ongeveer 1.80 m:
Blanke man, blond haar lengte ongeveer 1.80m
Aangifte werd gedaan door een 57-jarige inwoner van Oudeschoot.

Tjerkgaast: fietser over de kop
Dinsdag omstreeks 15.55 uur reed een 83-jarige man en bestuurder van een snorfiets uit Lemmer over de ventweg naast de Strjitswei tussen Follega en Spannenburg. Hij kwam vanuit de richting Spannenburg. Op een gegeven moment zag de snorfietser een stalen wiel met balk niet op het wegdek liggen. Hierdoor sloeg de fiets over de kop en kwam de man op het wegdek terecht. Per ambulance is hij overgebracht naar het Anthonious ziekenhuis in Sneek. Het stalen wiel met balk is vermoedelijk afkomstig van een ploeg. Eventuele getuigen die de aanrijding hebben gezien of informatie kunnen verschaffen naar de herkomst van het wiel kunnen zich in verbinding stellen met de politie via het algemene politienummer 0900 8844.

Leeuwarden: schennispleger aangehouden
Dinsdag omstreeks 16.45 uur werd een 19-jarige inwoner van Leeuwarden op de Avondsterweg aangehouden voor openbare schennis. Hij was zich aan het aftrekken in de bosjes, toen twee 12-jarige meisjes uit Leeuwarden voorbij kwamen.

Stiens: rijden zonder rijbewijs
Dinsdag omstreeks 17.30 uur werd op de Pyter Jurjenstrjitte een 36-jarige automobilist uit Hallum gecontroleerd. Hij kreeg een verbaal, omdat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard in verband met rijden onder invloed. Om 17.55 uur stonden de politiemensen op het Sint Vitusplein en zagen de verdachte weer rijden. Hij stopte uit zichzelf en ging mee naar het bureau. Twee keer verbaal voor rijden terwijl rijbewijs ongeldig is verklaard.

Leeuwarden: brand in Groene Ster
Dinsdag omstreeks 17.30 uur werd melding gemaakt van rookontwikkeling in de Groene Ster. Op de Nieuwe Wielen stond een gedeelte van 800 meter bij 300 meter in de brand. Brandweer heeft ter plaatse de brand geblust. Uit een rietkraag werden ongeveer 100 kinderen en enkele ouderen weggehaald die nieuwsgierig waren geworden en naar de brand keken. Men vertelde dat twee mannen in een bootje de brand zouden hebben aangestoken. Deze mannen, een 21-jarige en een 24-jarige, beiden uit Leeuwarden zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. De mannen ontkennen. Na verhoor zijn de mannen heengezonden en een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Beetgumermolen: controle
Dinsdag tussen 14.20 uur en 17.20 uur werd op de Langestraat een snelheidscontrole gehouden met de lasergun. Er werden een viertal bekeuringen opgeschreven voor overschrijding snelheid. Hoogste score 114 km, terwijl 80 km is toegestaan, een maal niet handsfree bellen.

Leeuwarden: vernieler aangehouden
Dinsdag omstreeks 18.20 bleek een 26-jarige automobiliste uit Heerenveen stil te staan op de rotonde Drachtsterweg met de Tijnjedijk voor de afslag Tijnjedijk. Een 32-jarige automobilist uit Leeuwarden wilde binnendoor de Tijnjedijk oprijden, maar dit werd belet door de 26-jarige. Uiteindelijk stapte de 32-jarige uit en sloeg met zijn hand tegen de portierruit en schopte tegen de auto, waarbij krassen ontstonden. Tijdens de aanhouding van de verdachte, verzette hij zich en beledigde hij de politiemensen. Overgebracht naar het bureau en proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Leeuwarden: zware mishandeling
Dinsdag omstreeks 17.00 uur zou een 43-jarige inwoonster van Leeuwarden beroofd en mishandeld zijn. Zij zou op een bankje hebben gezeten, toen zij door een tweetal mannen (leeftijd ongeveer 17 jaar) werd aangesproken. Op een gegeven moment kreeg zij klappen in het gezicht en sleepten haar de bosjes in. Op een gegeven moment lieten de daders het slachtoffer met rust en gingen ervan door met haar fiets. Het slachtoffer had ernstige klappen opgelopen. Per ambulance is zij overgebracht naar MCL Zuid. Een verklaring van het slachtoffer moet nog worden opgenomen en een nader onderzoek zal door de politie worden gedaan in samenwerking met de technische recherche.

Hindelopen: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 01.40 uur werd op de Suderseewei een 46-jarige automobilist uit Hindelopen gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 330 ug/l, goed voor een rijverbod van 2 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Lemmer: brandstichting
Woensdag omstreeks 01.00 uur werd melding gemaakt dat op een parkeerterrein aan de Barketijn een auto in brand zou staan. Auto is eigendom van een 24-jarige inwoonster van Oudeschoot. Op een gegeven moment ziet aangeefster een vlammenverschijnsel bij haar auto en ziet een man wegrennen, die zij herkent als zijnde een 35-jarige inwoner van Lemmer. Hij is later in zijn woning aangetroffen. Zij zou eerder bedreigd door hem zijn. In eerste instantie wist de verdachte weg te lopen en kon even later in het centrum worden aangehouden. Hij is ingesloten.

Driesum: aanrijding met letsel
Dinsdag om 18.30 uur fietste een 53-jarige inwoner van Drachten vanuit de H.G. van der Veenstraat rechtsaf de Van Sytsmaweg in. Door hoge snelheid werd de bocht wat ruim genomen. Voor de fietser van rechts kwam een 72-jarige automobiliste uit Damwoude. De vrouw remde heel hard, maar kon niet voorkomen dat de fietser werd geraakt. Deze sloeg over de kop en kwam met zijn hoofd op de stoep terecht. De man liep een behoorlijk bloedende hoofdwond op en letsel aan zijn neus. De man is per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum vervoerd.

Leeuwarden: vier krakers aangehouden
Dinsdag om 20.10 uur zag de politie dat een school aan de Ferdinand Bolstraat gekraakt werd. Aan de achterzijde van het pand weren braaksporen aangetroffen. Na overleg met de officier van justitie werd besloten de krakers aan te houden voor openlijke geweldpleging. Een kraakster was inmiddels vertrokken, de andere vier werden aangehouden. Het betreft twee inwoners van Leeuwarden (20 en 19 jaar), een 20-jarige inwoner van Stiens en een 19-jarige inwoner van Zwaagwesteinde. Er zijn diverse kaarkgereedschappen in beslag genomen. Onderzocht wordt nog wie de eigenaar van het pand is.

Leeuwarden: inbraak
Dinsdagavond werd ingebroken in een winkel aan de Nieuwestad. Men kwam binnen door een deur te forceren. Er werd een behoorlijke hoeveelheid sigaretten weggenomen. Ook werd een kassa opengebroken. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld, evenals een politiehond. Er werd niemand meer aangetroffen.