Provincie Limburg

Provinciale Staten blikken terug en kijken vooruit in Voorjaarsdebat Gedeputeerde Staten leggen verantwoording af over beleid 2003

Gedeputeerde Staten hebben voor het eerst de resultaten van het beleid van 2003 en een vooruitblik op 2005 in één pakket aangereikt aan Provinciale Staten. De resultaten van het beleid zijn weergegeven in de jaarrekening 2003, het jaarverslag 2003, het sociaal jaarverslag 2003. In de Voorjaarsnota kijken GS vooruit naar het jaar 2005. Provinciale Staten zullen deze jaarstukken tijdens het Voorjaarsdebat op 25 juni 2004 behandelen.

Voorjaarsnota
Rondom de vijf themas constateren GS een duidelijke verschuiving van planning naar uitvoering. De uitkomsten van het onlangs gehouden bevolkingsonderzoek kunnen PS als bron benutten voor het te ontwikkelen beleid in de toekomst. Dit onderzoek kende een grote respons (schriftelijk 59%, via internetpeiling 44%). Belangrijkste conclusie van dit onderzoek is dat de vergrijzing conform verwachting doorzet. Bij het ontwikkelen van toekomstig beleid voor Limburg zullen GS hierop inspelen. GS constateren ook dat euregionale contacten steeds meer vorm beginnen te krijgen.

Jaarrekening 2003
Gedeputeerde Herman Vrehen maakt melding van een positief rekeningsaldo, waarbij hij aan Provinciale Staten voorstelt een bedrag van 7,3 miljoen toe te voegen aan de algemene reserve en 3,2 miljoen aan de reserve Majeure Projecten. Verder is 1,3 miljoen aangewend voor de Stimuleringsregeling Limburgs Vrijwilligerswerk 2004. Gedeputeerde Herman Vrehen: Naast recente meevallers zoals een positief dividend Essent hebben we ook te maken met nieuwe uitdagingen en financiële inspanningen. Zo zal binnenkort worden bezien welk jaarlijks bedrag moet worden ingezet voor onderhoudsvoorziening voor de provinciale eigendommen als het Gouvernement en de provinciale musea. Ook moet rekening worden gehouden met de waarschuwingen van het Rijk dat de rijksbezuinigingen zullen resulteren in negatieve effecten voor de algemene uitkering van het Provinciefonds. Tel daarbij overige bezuinigingen en de huidige ontwikkelingen op economisch gebied op en je kunt niet anders concluderen dan dat de financiële vooruitzichten niet rooskleurig zijn.

Jaarverslag 2003
GS kijken in het jaarverslag tevreden maar tegelijk kritisch terug naar 2003, een jaar van verandering. Statenverkiezingen, een nieuwe coalitie, het nieuwe Coalitieakkoord Limburg verlegt grenzen, de thematische benadering van onderwerpen en de invoering van het dualisme. Gedeputeerde Vrehen: GS constateren dat veel dingen gerealiseerd zijn, maar er zijn zeker punten die we alsnog oppakken. Denk hierbij aan het intensiveren van de vijf themas met onderwerpen als: het versnellen van de woningbouw, het uitvoeren van bodemsaneringen, nieuwe initiatieven op het gebied van zorg, cultuur en jeugd, het investeren in kenniseconomie, de aanleg van nieuwe wegen en het verder uitbouwen van bestuurskracht. Interviews met GS maken deel uit van het jaarverslag.

Sociaal jaarverslag
Voor de Provincie Limburg stond het jaar 2003 in het teken van samenwerking, voortkomend uit het in 2001 gestarte cultuurtraject Open, samen, professioneel. In 2003 lag de nadruk op samenwerking over afdelingsgrenzen heen om zo tot integrale resultaten te komen. De themabenadering in het coalitieakkoord moet ook bijdragen tot meer samenwerking, meer initiatieven en meer resultaten. Hierop wordt de komende jaren verder ingezet.
2003 was ook het jaar van de start van een vernieuwd personeelsbeleid; het ontwikkelen van loopbaanbeleid en in dat kader het oprichten van het Loopbaan Ontwikkel Centrum (LOC). Het ziekteverzuim is verder