INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Eerste Echte Europese Stemadvies op StemWijzer

Eerste Echte Europese Stemadvies op StemWijzer

Vanmiddag om 14:00 uur wordt op het Europa College in Brugge, België, de VoteMatch Europe 2004 gepresenteerd. Daar krijgen 25 studenten uit alle 25 lidstaten van de Europese Unie een eerste echte Europese stemadvies voor de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. Dit gebeurt door het beantwoorden van 25 stellingen uit de programma's van de Europese politieke partijen en groeperingen.

VoteMatch, op www.votematch.net, is volgens de methode van StemWijzer opgezet. Door het antwoorden op alle stellingen met 'agree', 'disagree', 'neutral' of 'don't know' komt men uit op de Europese partij of politieke groepering die het dichtst bij de eigen voorkeur staat. VoteMatch geeft een stemadvies voor een van de zeven Europese politieke groeperingen: de European People's Party (EPP), de Party of European Socialists (PES), de European Liberal and Democratic Reform (ELDR), de European Greens, de Confederal Group of the European United Left / Nordic Green Left (GUE/NGL), de Union for Europe of the Nations (UEN) en de Group for a Europe of Democracies and Diversities (EDD). Door in de pagina met het stemadvies op het logo van de partij te klikken, kan men nagaan welke partij in het eigen land aangesloten is bij de Europese partij. Zoals bekend wordt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement een stem op een nationale partij uitgebracht.

Behalve het vergelijken van de eigen standpunten met die van de partijen en een overzicht van alle verstrekte adviezen biedt de VoteMatch ook de mogelijkheid van een opinieoverzicht ten aanzien van de belangrijkste Europese vraagstukken. Wat vinden alle Europese bezoekers van VoteMatch van het mogelijke lidmaatschap van Turkije? Moet Europa een gemeenschappelijke defensiemacht opzetten en hoort het begrip God in de Europese Grondwet?

VoteMatch Europe 2004 is ontwikkeld door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) in samenwerking met een groep studenten van het Europa College in Brugge, België. De website www.votematch.net is vanaf vandaag online.

Note voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jochum de Graaf, projectleider IPP, j.degraaf@stemwijzer.nl, 06 242 678 86. Studenten Europa College, Brugge: Bob Aal, Tamara Anthony en Jon Worth, tanthony@students.coleurop.be, + 32 485742725.

19 mei 04 09:30