VNG

VNG pleit voor sobere doelmatige Huisvestingswet

Persbericht

VNG pleit voor sobere doelmatige Huisvestingswet

Om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen, pleit de VNG voor meer deregulering in de woonruimteverdeling. In de brochure 'Woonruimteverdeling: meer doen met minder regels' presenteert de VNG haar inzet voor een sobere en doelmatige Huisvestingswet.

Het vinden van een huis is bij de huidige krapte op de woningmarkt niet altijd even makkelijk. Ouderen en starters bijvoorbeeld, slagen er nauwelijks in om een geschikte woning te vinden, die ook nog eens betaalbaar is. Het is de verantwoordelijkheid van gemeenten om hier iets aan te doen. Maar met de huidige Huisvestingswet is dat niet eenvoudig. Met regionale Huisvestingsverordeningen, veel creativiteit, uitzonderingen en een overdosis lef trachten gemeenten desondanks tegemoet te komen aan de wensen van de burger. De Huisvestingswet zou voor woningzoekenden en woningaanbieders moeten bijdragen aan een zo eerlijk, inzichtelijk en flexibel mogelijk woningverdeelsysteem. Gemeenten ervaren de huidige wet echter als te uitvoerig en te complex.

Gemeenten willen meer ruimte krijgen om lokaal maatwerk te leveren. Hierdoor kunnen zij gericht in de woonruimteverdeling te sturen, wat ten goede komt aan de doorstroming op de woningmarkt. Gericht sturen houdt in dat gemeenten met woningaanbieders afspraken maken waarbij looptijd, het gebied en de doelgroep waarop deze afspraken betrekking hebben zoveel mogelijk worden beperkt. Deze regionaal afgestemde afspraken kunnen indien nodig, met behulp van een Huisvestingsverordening door de gemeente worden afgedwongen.

De aanleiding voor de brochure 'Woonruimteverdeling: meer doen met minder regels' is de herijking van de regelgeving van het ministerie van VROM. Hierin wordt een herziening van de Huisvestingswet aangekondigd.

Den Haag, 19 mei 2004