Gemeente Amersfoort

Meer zorg en opvang, minder overlast dak- en thuislozen

datum: 19 mei 2004

Er zijn meer verschillende voorzieningen nodig voor dak- en thuislozen. Het gaat hier om uitbreiding van de opvang maar ook om meer specifieke voorzieningen voor bepaalde groepen daklozen. Tenslotte moet er nauwere afstemming plaatsvinden tussen gemeente, zorgkantoor (Agis) politie en justitie. Dit staat in de notitie 'Zorg onder dak' die vandaag door het college van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Amersfoort is vastgesteld. Verantwoordelijk wethouder Mirjam van der Weg, "Voor een veilige en prettige woonomgeving van onze inwoners is het belangrijk dat de overlast van dak- en thuislozen wordt voorkomen en beheerst. Daarnaast vind ik het belangrijk dat maatregelen leiden tot een verbetering van de leefomstandigheden van dak- en thuislozen. Passende zorg voor deze groep is belangrijk, maar niet vrijblijvend".

Verschillende doelgroepen
Het aantal dak- en thuislozen in Amersfoort wordt geschat op 150 tot 175 personen. Deze groep bestaat uit verschillende subgroepen met ieder zijn eigen belangen en behoeften. Onder de groep dak- en thuislozen vallen jongeren, verslaafden, veelplegers (draaideurklanten), zorgmijders, vrouwen die vanwege huiselijk geweld hun huis ontvlucht zijn en mensen met een verstandelijke beperking. Uit gesprekken met de bestaande opvanginstellingen is gebleken dat het onderbrengen van mensen met verschillende problematieken binnen de algemene opvangvoorzieningen regelmatig leidt tot problemen. Er kan zo niet altijd adequate zorg worden geboden. Ook het feit dat de Amersfoortse opvangcapaciteit te krap is voor de groeiende groep dak- en thuislozen leidt tot overlast en onveiligheid in de omgeving. Wethouder Van der Weg: "De opvang van dak- en thuislozen vraagt meer maatwerk. Dat is een belangrijke constatering waarmee we aan de slag gaan.

Speerpunten
Op basis van de vragenronde onder instellingen wordt in 'Zorg onder dak' gekozen voor drie speerpunten, namelijk:
· Voorkomen is beter door terugdringen huisuitzettingen · Beter samenwerken door opzetten stedelijk platform Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ)
· Plek voor iedereen door uitbreiden zorgvoorzieningen voor dak- en thuislozen.

Voorkomen is beter
Het verminderen van het aantal huisuitzettingen beperkt de instroom van nieuwe daklozen. Om dit te bereiken moet het samenwerkingsverband ter voorkoming van huisuitzettingen ViA (bestaande uit woningcorporaties, gemeente en hulpverlening) worden verbreed met integrale schuldhulpverlening en meer gaan inzetten op preventie, zodat problematische schulden eerder worden opgemerkt of voorkomen.

Beter samenwerken
In het stedelijk platform Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) zitten zorgaanbieders, zorgverzekeraar, gemeente en politie samen aan tafel om knelpunten op te lossen en de samenwerking te verbeteren. Zorgverzekeraar en gemeente hebben de regie.

Plek voor iedereen
Het college legt prioriteit bij het realiseren van gescheiden opvang voor dakloze alcohol- en drugsverslaafden en overige dak- en thuislozen. Dit is om overlast te beperken. Daarnaast wordt belang gehecht aan het realiseren van dagactiviteiten. Dagactiviteiten bieden de doelgroep een constructieve invulling van de dag en verminderen rondhangen en overlast.

Financiën
De gemeente Amersfoort ontvangt van het rijk jaarlijks EUR 3.470.700,- voor maatschappelijke opvang, vrouwenopvang (Blijf van mijn lijfhuizen) en verslavingszorg in de regio. Dit geld gebruikt de gemeente vooral om de verschillende doelgroepen onderdak te bieden. De zorgverzekeraar heeft als uitvoerder van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) ook zorgplicht voor dak- en thuislozen . Door beter samen te werken met zorgverzekeraar Agis liggen er mogelijkheden om de opvang voor deze groep te verbeteren.