Vlaamse overheid

Minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten gaat bij 6000 leerlingen uit de eerste graad van 150 verschillende secundaire scholen laten peilen naar de beheersing van de eindtermen informatieverwerving en -verwerking. De resultaten worden in het najaar bekend gemaakt.

"Deze peiling dient om na te gaan wat onze leerlingen kennen en kunnen. De resultaten zullen ons een goede indruk geven van de haalbaarheid van de eindtermen," aldus minister Vanderpoorten.

In de toekomst zullen er nog dergelijke peilingen worden uitgevoerd in het basis- en het secundair onderwijs. Elk jaar zullen er andere eindtermen en ontwikkelingsdoelen centraal staan. De peilingen moeten helpen om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken en te verbeteren.

De toetsafnames zullen plaatsvinden op woensdagvoormiddag 19 mei. De scholen die in de steekproef zijn opgenomen worden begin maart op de hoogte gebracht. Op 19 mei zal er in elke school een externe toetsassistent aanwezig zijn die samen met de leerkracht zal instaan voor de toetsafname.

Eindtermen en ontwikkelingsdoeleinden worden sinds 1996 door het Vlaams Parlement goedgekeurd. Dit is de tweede maal dat er een peiling naar de beheersing ervan wordt uitgevoerd. De eerste peiling dateert uit mei 2002 en onderzocht de eindtermen wiskunde en begrijpend lezen.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be
---