Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200300922/1
Beroepen van de Milieufederatie Noord-Holland en de vereniging Houd Zijpe Leefbaar tegen de vergunning die de dijkgraaf en de hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen hebben verleend op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren aan een bloembollenteeltbedrijf in t Zand. Het bedrijf heeft een oppervlakte van ongeveer 60 hectare. De vergunning heeft betrekking op het lozen van afvalstoffen, verontreinigende en schadelijke stoffen afkomstig van percelen van het bedrijf, verharde terreinen en van gebouwen. De beroepen hebben betrekking op strijd van de vergunning met een Europese richtlijn en het ontbreken van waterkwaliteitsnormen. Zie ook uitspraak van gelijke datum met zaaknummer 200300922/1.

* 200301731/1
Beroepen van onder meer de vereniging Het Drachtster Bos en de vogelwacht It Sud en Omkriten uit Drachten tegen het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan Drachtstervaart van de gemeente Smallingerland. Het bestemmingsplan betreft een langgerekte strook langs de Drachtstervaart en strekt zich uit van de rivier de Drait in het westen tot aan het centrum van Drachten in het oosten. Het plan moet de ontwikkeling van ongeveer 800 woningen mogelijk maken. Verder voorziet het plan in het weer opengraven van de Drachtstervaart tot in het centrum van Drachten en in een nieuwe verbinding van de Drachtstervaart met het Gaasterdiep en de Drait. De beroepen richten zich onder meer op de - gestelde - aantasting van het woon- en leefklimaat in de nieuwe woonwijk gelet op de te verwachten geur- en geluidhinder van de (toegelaten) bedrijvigheid op een industrieterrein. Verder wordt gesteld dat de ontwikkeling negatieve gevolgen heeft voor het Drachter Bos als wandel- en recreatiegebied en de verkeersintensiteit op de ontsluitingswegen en verder dat ten onrechte geen aandacht is besteed aan planschadeclaims.


* 200306258/1
Hoger beroep in verband met de weigering door de burgemeester van Oud-Beijerland om handhavend op te treden tegen het gebruik van het gebouw aan het Marktplein 8 te Oud-Beijerland als discotheek. Volgens een inwoner van de gemeente is het gebruik van dit pand door Moods B.V. in strijd met de Algemene plaatselijke verordening en het bestemmingsplan. Moods exploiteert in het gebouw een hotel-restaurant en café-bedrijf. Op vrijdag en zaterdag wordt in het pand van 22.00 tot 03.00 uur gelegenheid tot dansen geboden. De muziek wordt verzorgd door diskjockeys, het gebouw is slechts tegen betaling toegankelijk en bij de toegang staan portiers. De vraag die centraal staat is of dit in overeenstemming is met de horecabestemming.


* 200306431/1
Beroep van Conline Coatings B.V. in Maassluis met betrekking tot de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Maassluis aan het bedrijf heeft verleend. De vergunning ziet op het opslaan en bekleden van stalen en gietijzeren pijpen en hulpstukken met anticorrosieve coatings. Het beroep heeft onder meer betrekking op voorschriften betreffende drukvaten.