D66

Slechte wapenadministratie Nederlandse leger onacceptabel

D66 maakt zich zorgen over de slechte administratie van wapens en munitie bij het Nederlandse leger. De Rekenkamer constateert in haar jaarverslag over 2003 dat de eerder geconstateerde onvolkomenheden in de financiële administratie van Defensie het afgelopen jaar alleen maar ernstiger zijn geworden, terwijl er nu ook gebreken zijn geconstateerd in het materieel beheer. Volgens kamerlid Bert Bakker is dat laatste nog zorgwekkender: In deze tijd van terrorisme zouden we er toch tenminste van op aan moeten kunnen dat het leger haar eigen wapens en munitie goed in de gaten houdt. Dat blijkt niet het geval te zijn.

Al in 2002 waren er onvolkomenheden door de Rekenkamer geconstateerd. Bakker: Het Eerste Kabinet van Balkenende had toen meteen maatregelen moeten nemen opdat het nu beter zou zijn. Maar het is er alleen maar slechter op geworden. D66 zal minister Kamp om opheldering vragen over hoe dit heeft kunnen gebeuren en welke maatregelen de regering zal nemen om nu wel tot verbetering te komen, zeker wat betreft het materieel beheer.

Defensie heeft een slechte reputatie als het gaat om het aanpakken van onvolkomenheden. In het onderzoek Beveiliging van militaire objecten bleek al dat Defensie een veel te rooskleurig beeld schetste van de werkelijkheid. Volgens Bakker en volgens de Rekenkamer moet juist de administratie van wapens en munitie perfect op orde zijn. Hier zou eigenlijk een nultolerantie moeten gelden: we moeten precies weten waar elk uzi en elke kogel is.

18-5-2004 15:07