FNV

Eindbod kabinet en werkgevers niet serieus

'Aan dit eindbod zie je dat het kabinet helemaal af wil van regelingen voor prepensioen.' Dat is de conclusie van fiscaal specialiste Margreet Schuit van de FNV als ze de laatste voorstellen van kabinet en werkgevers onder ogen krijgt. Ze komt aan het woord in FNV e-Magazine.

Volgens Schuit gaat het niet zozeer om de leeftijd waarop werknemers mogen stoppen met werken. 'Ook als het kabinet 60 jaar had geboden in plaats van 62,5, dan nog was de FNV hier niet mee akkoord gegaan. Belangrijkste probleem is dat het kabinet de solidariteit tussen de generaties doorknipt.'

In het eindbod kan iedereen op elk moment uit de regeling stappen. De verwachting is dat vooral jongeren dat ook zullen doen. Zeker omdat ze in het plan van het kabinet dan een hoger nettoloon overhouden.

Schuit: 'Dat is in het verleden bij pensioenfondsen in Engeland ook gedaan. Wat is het gevolg: jongeren stappen eruit, en het pensioenfonds loopt leeg. En aan het eind heeft iedereen het nakijken.'

In vaktermen heet wat het kabinet wil 'opting out'. Dit betekent dat werknemers ten allen tijde uit de regeling kunnen stappen. Ze betalen dan geen premie meer, en krijgen zelf de werkgeverspremie mee.

Schuit: 'Een prepensioenfonds kan dan niet meer voldoende draagvlak opbouwen. En stel dat werknemers op hun 45e alsnog besluiten om mee te doen. Dan worden de premies zo hoog, dat valt niet meer op te brengen.'

Alle bestaande regelingen waar nog iets van vut in zit (vervroegde uittreding) worden versneld afgebouwd, aldus het kabinet.

In de vut betaalde iedereen via een omslagstelsel mee aan de vut-uitkering die in dat jaar werd uitbetaald. Voor de ombouw naar prepensioen moeten fondsen worden opgebouwd, waaruit straks de prepensioenuitkeringen worden betaald. Versneld verbieden van de vut betekent dat meer fondsen het niet zullen redden.

Wat wil het kabinet?


* Stoppen met werken vanaf 62,5 jaar.

FNV en anderen willen 62 jaar


* Werknemers beslissen individueel of ze meedoen

Gevolg is dat de prepensioenfondsen niet genoeg kapitaal kunnen opbouwen. Prepensioen wordt feitelijk om zeep geholpen. Bonden maar ook de werkgevers hebben zich hier altijd tegen verzet. Pas op het allerlaatste moment zijn de werkgevers bijgedraaid en hebben ze zich aangesloten bij het kabinet.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag rond lunchtijd en is gratis.

19 mei 2004