D66

Boris van der Ham duidelijkste politicus van 2004

D66-kamerlid Boris van der Ham is door de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad uitgeroepen tot de duidelijkste politicus van 2004. Hij won de Klare Taalprijs. PvdA-kamerlid Bert Koenders won de zwetsprijs voor het meest onbegrijpelijke en ontoegankelijke taalgebruik.

De jongeren van de jargonbrigade volgden het afgelopen jaar een aantal debatten vanaf de publieke tribune in de Tweede Kamer. Politici worden beoordeeld op hun prestaties van het gehele jaar. Met de Klare Taalprijs wil de Nationale Jeugdraad politiek meer toegankelijk maken voor jongeren door politici te stimuleren om in begrijpelijke taal hun punt te maken. De Jargonbrigade vindt dat Van der Ham tijdens de debatten het beste zijn mening in heldere en begrijpelijke taal uitte. Hij liet daarmee de andere genomineerden Joost Eerdmans (LPF), Rita Verdonk (VVD) en Jozias van Aartsen (VVD) achter zich.

Boris van der Ham is erg blij met de prijs en stelde veel te danken te hebben aan zijn tijd als voorzitter van de Jonge Democraten. Politieke jongerenorganisaties zijn een ideale plek om het jargon van Den Haag te leren doorgronden. Maar als je eenmaal begrijpt wat al die afkortingen betekenen is het vervolgens de kunst om ze snel mogelijk weer te vergeten. Je mag van politici vragen om hun mening zo helder te formuleren dat iedereen het ook gewoon kan begrijpen. Deze prijs dwingt me om mezelf daar aan te herinneren..

19-5-2004 16:33