Wageningen Universiteit

|                                           |
|                                           |
|persbericht / 2004-2, 13 mei 2004               |
Eerste internationale uitwisseling 'Farming for Health' groot succes

Eind april vond in Vorden de eerste internationale uitwisseling over landbouw en zorg plaats, op zorgboerderij de Vijfsprong. Ruim 40 wetenschappers, zorgboeren en beleidsmedewerkers uit een groot aantal Europese landen (Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Slovenië, Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, Frankrijk, België, Portugal, Engeland) en de VS gaven acte de présence. Tijdens de bijeenkomst werd ervaring en kennis uitgewisseld en werden belangrijke thema's en vragen geïnventariseerd. De bijeenkomst was tevens de start van een sterk internationaal netwerk rond landbouw en zorg. De deelnemers hebben afgesproken in 2005 een groot internationale congres te gaan organiseren en gezamenlijk een boek uit te brengen dat de stand van zaken op gebied van Landbouw en Zorg in Europa beschrijft.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat de behoefte aan uitwisseling en netwerkvorming groot is. Er was dan ook bijzonder veel enthousiasme bij de deelnemers. Uit alle deelnemende landen werden interessante projecten en initiatieven gepresenteerd.

De betekenis van planten, dieren en groen voor het welbevinden van mensen blijkt in alle landen steeds meer aandacht te krijgen. In landen zoals Nederland, Noorwegen, België, Italië, Slovenië en Zwitserland is al veel ervaring op het gebied van Landbouw en Zorg en is het een sterk groeiende sector. In landen zoals Engeland, VS en Denemarken is het werken van cliënten in specifieke tuinprojecten van groter belang. In Duitsland en Oostenrijk komen zowel zorgboerderijen als tuinprojecten veel voor. In Portugal, Zweden en Polen worden de eerste zorgboerderijen opgestart.

In Nederland vinden verschillende doelgroepen een plek op zorgboerderijen. Dat is niet in alle landen het geval. In Noorwegen betreft het vooral mensen met een psychiatrische problematiek, in Zwitserland kinderen met opvoedingsproblematiek, in Italië mensen met een verstandelijke beperking of psychische problematiek en in Zweden wordt gestart met mensen met een burn out.

Bij alle aanwezigen is grote behoefte aan wetenschappelijk onderzoek om de betekenis van landbouw en zorg voor cliënten te onderbouwen en opleidingen te ontwikkelen op het gebied van landbouw en zorg.

z.o.z.

De deelnemers aan de uitwisseling schrijven dit jaar een boek dat een overzicht geeft van landbouw en zorg in de verschillende landen. Daarnaast verbreden ze het netwerk in hun eigen land, starten ze het internationale netwerk 'Farming for Health' op en werken ze mee aan het eerste internationale congres Farming for Health dat voorjaar 2005 in Nederland zal worden gehouden.

De eerste internationale uitwisseling 'Farming for Health' was een initiatief van:

. Expertisecentrum Landbouw, Groen, Gezondheid van Wageningen Universiteit en Research Centrum . Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn
. Steunpunt Landbouw en Zorg
. OMSLAG
. Petrarca
. Expertisecentrum Landbouw en Zorg Dronten
. Frontis

en werd ondersteund door de Raad van Europa.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Erik Toussaint, hoofd communicatie, Plant Sciences group van Wageningen UR, 0317 47 70 17


-----------------------
|                |
|Communicatie    |
|                |
Datum
13 MEI 2004
|                 |
Plant Research International B.V.
Plant Research International B.V.

Postbus 16
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
GEBOUWNR. 107
Droevendaalsesteeg 1
6708 PB Wageningen
Telefoon
(0317) 47 70 01
Fax
(0317) 41 80 94
Internet
WWW.PPO.WUR.NL
E-mail
ERIK.TOUSSAINT@WUR.NL

Plant Research International B.V.

Datum
13 MEI 2004
persberichtnummer
2004-2
Pagina

2 VAN 2


---- --