Gemeente Alkmaar


College stemt in met Visie, inrichtings- en beheerplan Rekerhout

Alkmaar, 19 mei 2004

Het college van B&W heeft op dinsdag 18 mei ingestemd met de Visie annex het inrichtings- en beheerplan voor de Rekerhout. Dit park in Alkmaar-Noord is op bepaalde punten verouderd en moet daarom worden aangepakt. Met de uitvoering van het nieuwe inrichtings- en beheerplan is zo'n EUR 750.000 gemoeid. De plannen worden gefaseerd in een periode van 6 jaar uitgevoerd.

De Rekerhout bestaat nu zo'n 25 jaar. Het gebied is uitgegroeid tot een volwassen park, waarvan veel mensen uit de buurt gebruik maken om te recreëren en te sporten. Op sommige punten voldoet het echter niet meer aan de eisen en wensen van deze tijd. De modernisering van de Rekerhout is dan ook een van de projecten die in het Wijkperspectief De Mare zijn opgenomen.

Het college heeft ingestemd met de Visie annex het inrichtings- en beheerplan dat voor de Rekerhout is opgesteld. Tijdens het planproces zijn de meningen en wensen van omwonenden en gebruikers van het park geïnventariseerd. Daarnaast heeft een maatschappelijke begeleidingsgroep actief meegedacht met de gemeente. Hierin zijn bewoners en belangengroeperingen vertegenwoordigd, waaronder wijkraden, natuur- en milieugroepen, het Jan van Scorel College en de kinderboerderij. De begeleidingsgroep staat positief ten opzichte van het plan.

Bijzonder aan het park is dat het uit verschillende deelgebieden of `eilanden' bestaat, met elk een eigen karakter. Een belangrijk doel dat in de Visie is vastgelegd, is dan ook het versterken van de kwaliteiten van elk deelgebied. Dit kan soms al op korte termijn worden gerealiseerd, bijvoorbeeld door het beheer aan te passen. Andere maatregelen, zoals het aanvullen van voorzieningen binnen een deelgebied, zijn ingrijpender en kostbaar. De begeleidingsgroep is dan ook gevraagd prioriteiten aan te wijzen binnen de maatregelen die de Visie voorstaat.
De keuzes die de begeleidingsgroep en de gemeente hebben gemaakt, zijn uitgewerkt in het inrichtings- en beheerplan. De maatregelen betreffen:

* moeraszone, ecologische oevers en waterlopen Om de bestaande waterstructuur in het park te versterken, wordt het slootprofiel doorgetrokken; er komen geen beschoeiingen. In het park worden drie soorten ecologische oevers aangelegd: rietoevers, geleidelijke overgangen tussen land en water, en poeltjes of drassige plekken. Het open water van de moeraszone wordt uitgebaggerd. Vanaf verschillende punten in het park worden doorkijken naar het moerasgebied gecreëerd.
* hoofdwandelroute en zitplek noordelijke entree Van noord naar zuid wordt een nieuwe, duidelijk herkenbare hoofdwandelroute aangebracht, die zoveel mogelijk de bestaande paden zal volgen. De zitplek bij de noordelijke entree wordt aantrekkelijker en beter zichtbaar gemaakt door een aangepast snoei- en beplantingsbeleid. Er komen leilindes en plantvakken met onder meer rozen.

* Speeleiland
Speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar krijgt de heuvel op het Speeleiland een avontuurlijk karakter met spannende hellingen en bijvoorbeeld een tokkelbaan, glijbaan of klimwand. Via een avontuurlijke brug is het eilandje in de moeraszone te bereiken. Het zuidelijk deel van het Speeleiland, onderaan de heuvel, wordt ingericht voor kinderen tot 6 jaar. De bestaande cirkel krijgt een speeltoestel en een zitplek voor ouders/begeleiders.
* wandelboulevard Noordereiland en inrichting skate-eiland. Het Noordereiland wordt een gebied voor ontmoeting en samenkomst. Er komt een `boulevard'. Rondom het huidige trapveld wordt een dijkje aangelegd, zodat het veld 's winters dienst kan doen als ijsbaan. In de oostelijke hoek van het trapveld komt een eenvoudig openluchttheater. Het inrichtingsplan houdt als optie open de verplaatsing van de skatebaan. De ruimte die dan ontstaat, kan ingericht worden als ontmoetingsplek voor een brede groep gebruikers, met bijvoorbeeld een terras en een jeu-de-boulesbaan. Alternatieven zijn een `kunsteiland' of een `avontureneiland'. Ook als de skatebaan op de huidige plek blijft, voorziet het inrichtingsplan in mogelijkheden om het eiland aantrekkelijker te maken.

Andere maatregelen die op dit moment door de gemeente worden uitgewerkt, zijn onder meer het opnieuw inrichten van de kruidentuin, herkenbaar maken van de entrees naar het park, plaatsen van informatieborden en naambordjes langs de paden en de aanpak van straatmeubilair. In het plan is ook een voorstel opgenomen voor aanpassing van het hondenbeleid in het park.
De maatregelen uit het inrichtings- en beheerplan worden gefaseerd in 6 jaar uitgevoerd. Als er meer geld beschikbaar komt, bijvoorbeeld uit subsidies, worden ook andere onderdelen uit de Visie nader uitgewerkt.

Nog vóór de zomervakantie komt het plan in de inspraak. Bewoners en andere belanghebbenden worden op de hoogte gesteld van de plannen en krijgen de gelegenheid hier op te reageren.
Met de uitvoering wordt eind dit jaar een start gemaakt. Als eerste worden de waterstructuur en de speelheuvel aangepakt.

19 mei 2004