Gemeente Alkmaar


Nieuw woonruimteverdelingsysteem: starters en doorstromers gelijk

Alkmaar, 19 mei 2004

De Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland (woningcorporaties), het Regionaal Platform Woonconsumenten en de gemeenten in Noord-Kennemerland komen met een voorstel voor een nieuw woonruimteverdelingsysteem in de regio. Aan dit voorstel liggen 12 principes ten grondslag. Starters krijgen dezelfde rechten als doorstromers en woningen worden voortaan toegewezen op basis van inschrijftijd. Het college van Alkmaar onderschrijft deze principes en legt ze nu voor aan de Gemeenteraad. Het streven is om op 1 januari 2005 met een nieuw woonruimteverdelingsysteem te starten.

Het aanbodmodel zoals dat nu geldt voor woningtoewijzing blijft gehandhaafd. Dus wie een woning zoekt, kan zelf reageren op de woningen die in de Woningkrant worden aangeboden. De tijd dat iemand als woningzoekende staat ingeschreven gaat gelden als toewijzingscriterium; degene die het langst staat ingeschreven, krijgt de woning. Voor woningzoekenden die in het huidige systeem al rechten hebben opgebouwd komt een overgangsregeling. In het nieuwe systeem wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen starters en doorstromers. Het is namelijk niet aan te tonen dat dit onderscheid de afgelopen jaren heeft gezorgd voor een betere doorstroming en daardoor een verbeterde positie voor de starters.

Op welke woningen iemand kan reageren, is onder andere afhankelijk van het inkomen. In het nieuwe systeem wordt aangesloten bij de ziekenfondsgrens. Mensen met een inkomen van meer dan EUR 32.600,- per jaar mogen alleen reageren op woningen met een huur duurder dan EUR 453,77 (huidig prijspeil). Met een lager inkomen komt men in principe in aanmerking voor alle woningen (waarbij de Huursubsidiewet bepaalt of er aanspraak gemaakt kan worden op huursubsidie).

Geen leeftijdsgrens
In het nieuwe systeem wordt geen leeftijdsgrens gehanteerd. De corporaties en gemeenten in Noord-Kennemerland maken wel afspraken over het percentage woningen dat jaarlijks aan jongeren onder de 23 jaar wordt toegewezen. Het huidige 55+ label vervalt (dit zijn woningen waarop nu alleen mensen van 55 jaar en ouder kunnen reageren). Omdat zorg niet afhankelijk is van leeftijd, wordt er voortaan een aparte categorie zorgwoningen onderscheiden. Alleen mensen met een indicatie voor zorg kunnen deze woningen betrekken.

Zelf grootte woning kiezen
De koppeling tussen de grootte van een huishouden en het aantal kamers van de woning waar dat huishouden op mag reageren wordt opgeheven. Woningzoekenden mogen voortaan zelf bepalen of de grootte van een woning voor hen geschikt is. Een uitzondering geldt voor grote woningen en voor eenpersoonshuishoudens: bij écht grote woningen (woningen met voldoende vierkante meters en meer dan vier kamers) gaat het grootste huishouden voor en eenpersoonshuishoudens mogen niet reageren op eengezinswoningen met vier kamers en meer.

Naast de afspraken over deze principes maken de gemeenten en de corporaties afspraken over de gewenste resultaten van de woonruimteverdeling. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de percentages woningen die worden toegewezen aan starters en doorstromers. Daarnaast denkt een werkgroep na over de herziening van de urgentiecriteria. Die wijzigingen maken geen deel uit van dit voorstel voor een nieuw woningtoewijzingsysteem.
Instemming gemeenteraden
Aanleiding voor het kritisch bekijken van het huidige woonruimteverdelingsysteem waren de vele regels van het systeem waardoor het weinig inzichtelijk is. Ook vonden veel inwoners de volgorde van woningtoewijzing niet rechtvaardig. Dit najaar worden de principes van het nieuwe systeem verder uitgewerkt in een integraal voorstel voor een wijziging voor de regionale huisvestingsverordening Noord-Kennemerland. Alle acht gemeenteraden in de regio moeten hiermee instemmen.

19 mei 2004