Gemeente Alkmaar


Gemeente pakt illegale bouwwerken Vroonermeer-Zuid aan

Alkmaar, 19 mei 2004

De gemeente Alkmaar gaat streng optreden tegen illegale bouwsels zoals schuttingen of tuinhuisjes in de nieuwe wijk Vroonermeer-Zuid. Hiermee wil de gemeente het uiterlijk van de wijk, met zorg door de stedenbouwkundigen van de gemeente ontwikkeld, behouden.

Voor de illegale bouwwerken in Vroonermeer-Zuid zou de gemeente, als nu nog een aanvraag zou worden ingediend, geen bouwvergunning verlenen. Het betreft vooral bergingen (tuinhuisjes) en erfafscheidingen (schuttingen) van meer dan één meter hoog in de voortuin of zijtuin grenzend aan de openbare weg of groen. De oorzaak voor de illegale bouwactiviteiten is onder andere terug te voeren op mogelijke onduidelijkheid over de nieuwe regelgeving voor vergunningvrij bouwen.

De gemeente hanteert de volgende regels waar het gaat om erfafscheidingen en bouwwerken:

* Er wordt geen medewerking verleend aan erf- of perceelafscheidingen hoger dan 1 meter in de voortuin of die tot 1 meter achter de voorgevelrooilijn liggen (de lijn van de gevel, evenwijdig aan de weg)

* De erf- of perceelafscheiding moet voldoen aan de geldende toetsingscriteria (stedenbouwkundig aanvaardbaar en passend in de welstandsnota)

* Ook voor andere bouwwerken zoals tuinhuisjes, bergingen en overkappingen wordt alleen een bouwvergunning verleend indien deze voldoen aan de geldende toetsingscriteria.

* Aan bouwen in de voortuin anders dan datgene wat vergunningsvrij is wordt geen medewerking verleend

De bewoners die illegale bouwwerken in hun tuin hebben neergezet worden door de gemeente aangeschreven. In de brief worden ze op straffe van een dwangsom gevraagd de bouwwerken zelf te verwijderen.

19 mei 2004