Algemene Inspectiedienst (AID)

Veetransporteurs bekeurd
Kerkrade, 20 mei 2004

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft vandaag - woensdag 19 mei 2004 twee Nederlandse transportbedrijven op heterdaad betrapt bij het overladen van kalveren in veewagens. Dit overladen vond plaats op de openbare weg, vlakbij de generaal majoor Koot kazerne in Stroe. Vanwege het gevaar voor besmettelijke dierziekten is het transport van vee gebonden aan strenge regels voor het ontsmetten en reinigen van het transportmiddel. Zo mag vee alleen overgeladen worden op daarvoor aangewezen verzamelplaatsen waar de veewagens meteen gereinigd kunnen worden. De betrokken chauffeurs en transportbedrijven hebben een proces-verbaal gekregen wegens het niet reinigen en ontsmetten van de transportmiddelen en voor overtreding van de regels over het verzamelen van rundvee.

De controleurs van de Algemene Inspectiedienst troffen in Stroe twee veetransporten aan. In één veewagen stonden vijf kalveren die afkomstig waren van de verzamelplaats in Uddel. Het andere transport bestond uit een combinatie van een voor- en achterwagen met in totaal 187 kalveren afkomstig uit Duitsland. Deze waren bestemd voor vijf adressen in Nederland. Vanuit dit transport werden 70 kalveren gelost in de veewagen met de vijf kalveren, bestemd voor twee afnemers in ons land.

Na overleg met de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) in Arnhem is besloten dat de 75 samen geladen kalveren en de 19 overgebleven kalveren uit de voorwagen naar één adres getransporteerd mochten worden waar ze in quarantaine zijn geplaatst. Dit betekent dat ze daar tenminste 21 dagen moeten blijven onder toezicht van de VWA.

De overige 112 kalveren die in de andere achterwagen stonden, mochten afgeleverd worden op één adres van bestemming maar zijn ook onder toezicht van de VWA in quarantaine gezet. In eerste instantie waren deze kalveren bestemd voor twee adressen, hetgeen in strijd is met de regels. De AID heeft toezicht gehouden op het op juiste wijze reinigen en ontsmetten van de voertuigen.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.