Algemene Inspectiedienst (AID)

Chlorampenicol bij rundveehouder
Kerkrade, 20 mei 2004

De Algemene Inspectiedienst heeft tijdens een onderzoek naar verboden stoffen op een rundveebedrijf in het oostelijk deel van Noord-Brabant chloramphenicol aangetroffen. Chloramphenicol is een antibioticum dat sinds 1994 in de Europese Unie niet gebruikt mag worden in diergeneesmiddelen bestemd voor consumptiedieren, omdat dit schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid. Het onderzoek naar de handelwijze van de rundveehouder is nog in volle gang.

De controleurs troffen tijdens hun controle op het bedrijf een blanco flesje en injectiespuiten aan. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat het bij de inhoud van het flesje en de injectiespuiten gaat om de verboden stof chloramphenicol.

Alle op het bedrijf aanwezige runderen zijn door de Algemene Inspectiedienst onder toezicht geplaatst en bemonsterd. Dit om te voorkomen dat het vlees van de runderen die behandeld zijn met de verboden stof in de consumptie terechtkomt.

Tot nu toe is er bij tenminste één kalf chloramphenicol in de urine aangetroffen. De resultaten van de overige urinemonsters zijn nog niet bekend.

De controles vonden plaats door de zogenoemde Task Force Hormonen van de Algemene Inspectiedienst. Deze groep van controleurs van de AID is specifiek belast met het opsporen van verboden middelen in de veehouderij.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.