Gemeente Den Helder

20-05-2004
Voorjaarsnota : voorbereiding van begroting

Het opstellen van een begroting voor het komende jaar is geen gemakkelijke opgave. Zeker niet in een tijd waarin door het Rijk de broekriem voor de gemeenten stevig wordt aangehaald. Ook Den Helder ontspringt deze dans niet: bij het voortzetten van een ongewijzigd beleid zou het tekort op de gemeentelijke begroting in de komende jaren oplopen tot rond twee miljoen euro per jaar. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is het wegvallen van een deel van de inkomsten vanuit het Gemeentefonds. Dit is het fonds waaruit het Rijk de gemeenten geld ter beschikking stelt voor het uitvoeren van haar taken.

Inhoud voorjaarsnota
Om bovenstaand doemscenario te voorkomen, wordt op dit moment hard gewerkt aan een oplossing. Deze oplossing wordt gepresenteerd in de voorjaarsnota. De voorjaarsnota is de nota waarin de gemeenteraad vastlegt aan welke beleidsinhoudelijke en financiële kaders de komende begroting voor 2005 moet voldoen. Ook moet in de voorjaarsnota worden aangegeven hoe hieraan invulling moet worden gegeven. Het financiële kader voor de komende begroting mag duidelijk zijn: de begroting moet sluiten! De invulling is echter veel ingewikkelder.

bezuinigingen
Het is klip en klaar dat de gemeente niet op de huidige voet verder kan. Op een of andere wijze moet er worden bezuinigd. Voor het invullen van deze noodzakelijke bezuinigingen in de gemeentelijke begroting is een aantal mogelijkheden:

- alle begrotingsposten een klein beetje verlagen (de zogenaamde kaasschaafmethode)

- de te produceren hoeveelheid van sommige producten verlagen of deze misschien wel helemaal opheffen

- bezuinigen op de ambtelijke organisatie

- verhogen van de inkomsten (leges, heffingen en belastingen)

In de voorjaarsnota is een mix van bovenstaande mogelijkheden uitgewerkt. De feitelijke verwerking van de voorstellen zal in de uiteindelijke begroting 2005 worden opgenomen.

raadscommissie aan zet
De voorjaarsnota wordt donderdag 27 mei besproken in de raadscommissie voor Financiën en Economische Zaken. Naar verwachting volgt behandeling door de gemeenteraad op woensdag 9 juni. De raadscommissie FEZ vergadert in het stadhuis. De vergadering begint om 20.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.