Gemeente Den Helder

20-05-2004
Den Helder: Vlinderstad

Begin april is de gemeente Den Helder gestart met de actie Den Helder: Vlinderstad. Deze actie vindt plaats in samenwerking met de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) en de Vlinderstichting. Vanwege deze actie vertellen wij u iedere maand iets over een vlindersoort die in Den Helder voorkomt. Dit maal is de kleine vos aan de beurt. Dit vlindertje komt al enige tijd in Den Helder voor.

De kleine vos is een graag geziene tuingast met zijn oranje grondkleur en blauwe vlekken op de achtervleugel. De vlinder komt bijna het hele seizoen voor. De reden hiervan is dat de rupsen van de vroege vlinders een volgende generatie opleveren die al vanaf juli is te zien.

Zodra de vlinders van de tweede generatie vliegen, gaan ze op zoek naar een overwinteringplaats. Ze zoeken bij voorkeur een koele en droge plaats. Soms zitten ze ook in schuren en huizen. Het laatste wordt de vlinders wel eens fataal. Ze komen namelijk uit hun winterslaap als het warmer wordt in huis (doordat de verwarming aangezet wordt) en kunnen dan meestal geen voedsel meer vinden.

Als de vlinder uit de winterslaap ontwaakt, gaat hij als eerste op zoek naar nectarplanten om vervolgens zo snel mogelijk te paren. De wijfjes leggen vervolgens veertig tot zestig bolgroene eitjes op de jonge frisgroene planten van de grote brandnetel. De jonge rupsen leven in het begin bij elkaar in een groep. Naarmate ze groter worden en vervellen, gaan ze hun eigen weg.

Om te verpoppen verlaten de rupsen de brandnetel en zoeken ze plekken in de overige vegetatie. Meestal hangen ze op een hoogte van één meter aan takken van bomen en struiken. De poppen komen ook wel eens aan de onderkant van bijvoorbeeld balkonnen voor. De poppen kunnen verschillende kleuren hebben, bijvoorbeeld goudkleurig, bruin of groen.

De vlinder is een niet kieskeurige snoeper die op elke goede nectarplant komt. De rups is echter zeer kieskeurig en komt alleen voor op de grote brandnetel die in een grote pol groeit op een zonnige plek. Dit soort plekken is in parken goed te realiseren. De vlinder kan dan overal vliegen: parken, tuinen, bermen, ruigten en bosranden.

Meer informatie
Wilt u meer weten over deze of andere vlindersoorten? Kijkt u dan op www.vlinderstichting.nl of www.knnv.nl/denhelder.

U telt toch ook mee?
U kunt de vlinderkaart die u begin april heeft ontvangen nog tot het einde van het vlinderseizoen (eind september) bij de gemeente inleveren. Dit kan bij de Groene Poolster, Pasteurstraat 6, bij het Centraal Informatie Punt (CIP) in het stadhuis, Drs. F. Bijlweg 20 of bij het Service- en Informatie Punt (SIP), Boterzwin 3435 in Julianadorp.
Heeft u de kaart niet meer in uw bezit, dan kunt u ook een nieuwe kaart bij deze locaties afhalen. Wij danken u mede namens de KNNV-Den Helder en de Vlinderstichting voor het tellen van de vlinders in uw omgeving.