Politie Friesland

Politieberichten van 19/5 (13.00 uur) t/m 20/5 (13.00 uur)

Fryslan 20-05-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie. Tel: 0900 8844

Drachten: opgevoerde bromfiets
Woensdag omstreeks 13.00 uur werd op de Lavendelheide een 23-jarige bromfietser uit Drachten gecontroleerd. Hij reed zonder helm. Ook kon hij geen bromfietscertificaat tonen en de brommer was niet voorzien van een verzekeringsplaatje. Tijdens de controle probeerde de bestuurder weg te rijden, maar werd vastgepakt en overgebracht naar het bureau. In eerste instantie weigerde hij ook zijn naam op te geven. Proces-verbaal zal worden opgemaakt ter zake rijden zonder helm, weigeren opgeven naam, niet kunnen tonen bromfietscertificaat, opgevoerde bromfiets (1.4 kw) en rijden terwijl hij niet verzekerd is.

Kornwerderzand: snelheidsovertreding
Woensdag omstreeks 11.40 uur reed een 31-jarige automobilist uit Haarlem met een gecorrigeerde snelheid reed van 123 km per uur, terwijl ter plaatse een maximumsnelheid van 70 km per uur geldt. Dus 53 km te hard. Zijn rijbewijs is tevens ingenomen.

Leeuwarden: twee personen te water
Donderdag omstreeks 13.10 uur raakte een zogenaamde brommobiel te water in de stadsgracht bij de Hoekstersingel. In de auto bevonden zich een 19-jarige inwoonster van Gytsjerk en een 24-jarige inwoner van Kollumerzwaag. Twee getuigen zijn in het water gesprongen om de inzittenden te redden, even later gevolgd door twee politie-agenten. Een van de agenten heeft het achterraam van de auto kapot geslagen met een paar handboeien. Na veel moeite het water was koud en donker, de kademuur is ruim twee meter boven de wateroppervlakte konden de twee inzittenden uit het voertuig worden gehaald. Hier is in eerste instantie door de politie reanimatie toegepast. De overige hulpdiensten ambulance, brandweer waren ook snel ter plaatse. Ook de duikploeg van de brandweer is ingezet. De nabijgelegen brug is enige tijd ontruimd door de politie, omdat daar de traumahelikopter zou landen. Uiteindelijk is de helikopter niet ingezet. Het mannelijke slachtoffer is, per ambulance, overgebracht naar het MCL Zuid te Leeuwarden. De vrouw is eerst naar het MCL Zuid overgebracht, even later naar het Academisch Ziekenhuis te Groningen. De toestand van de beide slachtoffers is uiterst kritiek. Het bureau ongevalanalyse van de Friese politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Leeuwarden: roodlicht controle
Woensdag tussen 09.30 uur en 11.45 uur werd een roodlicht controle gehouden op de Schrans. Aantal overtredingen: 13 keer rood licht fietsers, 1 keer onverzekerde snorfiets, 1 keer onjuiste
verzekeringsplaat en 1 keer opgeven valse naam.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 14.30 uur reed een 14-jkarige fietser tegen een geparkeerd staande bestelauto, die op het Zuidvliet stond. De 14-jarige is per ambulance overgebracht naar MCL Zuid. Letsel onbekend.

Oldeholtwolde: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 16.40 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de Rijksweg A32. Een 21-jarige automobiliste uit Steenwijk reed op de linkerrijstrook in zuidelijke richting. Vermoedelijk door de zon en warmte is zij in slaap gesukkeld en vervolgens de middenberm ingereden. Zij corrigeerde en verloor zodoende de macht over het stuur. De auto belandde in een droge sloot aan de rechterzijde van de weg. Brandweer heeft de bestuurster uit de auto gehaald en per ambulance is zij overgebracht naar Tjongerschans in Heerenveen. Klaagde over pijnlijke ruggenwervels.

Donkerbroek: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 19.10 uur vond een aanrijding plaats op t West. Een 9-jarige meisje uit Donkerbroek reed op haar fiets komend uit de Moskoureed het fietspad op, terwijl een 57-jarige bromfietser uit Jubbega naderde. Deze kwam uit de richting Donkerbroek. De fietster kwam midden voor de scooter terecht. Beide perrsonen zijn per ambulance overgebracht naar Nij Smellinghe in Drachten.

Sneek: caravan controle
Woensdag tussen 13.00 uur en 20.00 uur werd op de Lorentzstraat een caravan controle gehouden. In totaal 62 voertuigen gecontroleerd. Overtredingen: 1 keer niet dragen gordel, 1 keer niet verzekerde motorfiets, 1 keer overbelading (25%), 1 keer niet kunnen tonen rijbewijs en 1 keer geen deugdelijke hulpkoppeling.

Gorredijk: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 00.20 uur werd op de Nijewei een 37-jarige automobilist uit Gorredijk gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 370 ug/l. Afgehandeld via Kort-Om.

Drachten: vernieler aangehouden
Donderdag omstreeks 00.30 uur werd op aanwijzen van een jong stel een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor vernieling. Het stel had gezien, dat de man een linkerbuitenspiegel van een geparkeerd staande auto had vernield. Toen hij werd aangehouden trapte de man ook tegen vuilnisbakken. Op de Oude Nering is hij aangehouden. In eerste instantie werd ook een 19-jarige inwoner van Sneek aangehouden, maar na onderzoek bleek hij niets gedaan te hebben. De auto stond ergens in het centrum geparkeerd.

Leeuwarden: inbreker opgepakt en drugs
Donderdag omstreeks 02.15 uur zou in een woning aan de Prof. Mr P S Gerbrandyweg een inbraak zijn gepleegd. Dit zou gedaan zijn door een manspersoon met een lichte pet met donkere klep. Op de Begoniestraat werd deze man aangetroffen, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden en aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Tijdens zijn fouillering werd een bolletje met een onbekende substantie, een plastic zakje met een witte substantie en een pillenbuisje met witte brokjes in beslag genomen. Hij wilde met een metalen parasolstok geprobeerd de voordeur van een woning aan de Prof Mr P S Gerbrandyweg open te breken. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Drachten: mishandeling
Donderdag omstreeks 03.00 uur werd in pand aan de Noordkade een 22-jarige inwoner van Drachten in de toiletruimte mishandeld door een 19-jarige inwoner van Drachten. De 19-jarige maakte een opmerking tegen de 22-jarige en deze zei wat terug en plotseling kreeg de 22-jarige een trap tegen zijn linkerbeen. Ook kreeg hij een klap met de vuist in zijn gezicht. Hierdoor kreeg hij een scheur in zijn wenkbrauw. De 19-jarige is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Drachten: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 04.50 uur werd op de Middelwyk een 26-hjarige automobilist uit Surhuizum gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 330 ug/l, goed voor een rijverbod van 2 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: vernielers aangehouden
Donderdag omstreeks 04.15 uur werd melding gemaakt dat twee jongens vernielingen zouden hebben gepleegd. Dit was gezien door een beveiligingsbeambte. Via een opgegeven signalement werd op een schoolplein aan de Brandemeer beide heren aangetroffen, een 21-jarige en een 18-jarige, beiden uit Leeuwarden. Ze hadden boompjes uit de grond getrokken en op straat gegooid en ook een verkeerslicht op de Jelsumerstraat werd vernield.

Drachten: belediging politiebeambten
Donderdag omstreeks 04.30 uur surveilleerde de politie op de Zuidkade. Op een gegeven moment werden zij uitgescholden en beledigd door een 19-jarige inwoner van Drachten. Toen de man werd aangesproken, beledigde hij nogmaals de politie. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Bolsward: brandstichting
Donderdag omstreeks 05.30 uur werd brand gemeld aan de P A Bruinsmastraat. Achter een afgesloten terrein stonden een paar pallets met daarop raamrubbers in brand. Deze pallets stonden tegen een hekwerk aan de buitenrand van het terrein. De pallets stonden tegen een zeecontainer en door de hitte van de brand, was ook brand ontstaan in de container. Hierin lagen kitkokers. Brandweer heeft de brand geblust. Ook werd brand ontdekt in een stalen vuilcontainer achter de St Maartensschool. Een onderzoek zal worden ingesteld.

Appelscha: recreatiecontrole
Woensdag tussen 15.30 uur en 19.30 uur werd op de Provinciale weg N381 een recreatie controle gehouden. Er was veel verkeersaanbod. De volgende overtredingen werden geconstateerd:

1 keer geen rijbewijs,

1 keer ondeugdelijke losbreekreminrichting

2 keer ondeugdelijke bevestiging losbreekrreminrichting
2 keer niet voeren kentekenplaat
2 keer geen geldige APK

3 keer geen goede hulpkoppelling
3 keer niet handsfree bellen
3 keer gladde banden

1 keer geen zichtbare kentekenplaat

1 keer voor gevaarlijk inhalen.

Gytsjerk: aantreffen drugs
Donderdag omstreeks 11.35 uur werd op de Canterlandseweg een 39-jarige automobilist uit Leeuwraden gecontroleerd. De douane was aldaar aan het controleren op diesel. De bestuurder probeerde zich te onttrekken aan de controle. Bij controle bleek de bestuurder een plastic zakje met 2 blokken witte poeder bij zich te hebben alsmede een strip met 13 tabletten. De politie werd gewaarschuwd en de bestuurder is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Het plastic zakje en de strip zijn in beslag genomen. Een verder ondezoek zal worden ingesteld.