Politie Zaanstreek-waterland


08:05 17-MEI-04
LOC: WATERLAND

Restanten van XTC laboratorium aangetroffen in stacaravan

De politie heeft afgelopen maandagochtend in een stacaravan in de gemeente Waterland de restanten van een XTC laboratorium aangetroffen. De politie kwam ter plaatse voor de aanhouding van een 41-jarige man in verband met een andere zaak. De man werd niet aangetroffen, maar later die dag in Amsterdam aangehouden. In een slaapkamer van de caravan werden diverse chemicaliën en apparatuur voor de productie van XTC aangetroffen. Ook werd een hoeveelheid XTC poeder gevonden, waarvan naar schatting zo'n 44.000 pillen konden worden geperst. Het laboratorium was als zodanig niet meer in gebruik. De productie en opslag van synthetische drugs is zeer risicovol en zeer brandgevaarlijk, niet alleen voor de producenten maar ook voor de omgeving en hulpverleners bij brand. In de caravan verbleven een 19-jarige dochter van de hoofdverdachte en haar 21-jarige vriend. Ook zij werden aangehouden en in verzekering gesteld. De hoofdverdachte werd vandaag voorgeleid aan de officier van justitie in Haarlem. Beide andere verdachten werden in vrijheid gesteld.

15/16/17/18-MEI-04
LOC: LANDSMEER, OOSTZAAN, ZAANDAM EN KOOG AAN DE ZAAN

Controles op te snel varende boten

Afgelopen zaterdag, zondag en dinsdagavond heeft de politie op de binnenwateren van Landsmeer en Oostzaan en op de Jagersplas in Zaandam, diverse controles op te snel varende boten en bootjes uitgevoerd. In totaal 19 schippers kregen een bekeuring voor te snel varen en/of waterskiën.
Op maandagavond controleerde de politie op de wateren van het Westzijderveld en het Guisveld. Daar kregen acht, voornamelijk jeugdige schippers, voor hetzelfde feit een bekeuring. Op dinsdagavond werd die controle onopvallend herhaald. Alle schippers hielden zich toen aan de regels. Op alle genoemde binnenwateren is slechts een snelheid van maximaal 6 km/uur toegestaan.
Behalve uit het oogpunt van schade aan flora en fauna, voert de politie de controles mede uit vanwege vele klachten van overlast door te hard varen.

21:30 18-MEI-04
LOC: PURMEREND, WATERLANDLAAN

Verdachte van aanrandingen meldt zich bij politie

Een 24-jarige Purmerender heeft zich gisterenavond op het politiebureau gemeld. Hij verklaarde de aanrandingen van vorige week donderdag en zaterdag in de wijk te Gors te hebben gepleegd. De man had de berichtgeving in de media gevolgd. Na het zes uur journaal van TV Noord Holland besloot hij zich zelf aan te geven. De verdachte werd ingesloten en later in verzekering gesteld. Onderzocht wordt of de man iets te maken heeft met nog drie andere soortgelijke feiten die in Purmerend werden gepleegd.

06:42 19-MEI-04
LOC: MONNICKENDAM, HOUTRIB

Auto weg na woninginbraak

Na een woninginbraak afgelopen nacht heeft men ook de bij de woning geparkeerde auto weggenomen. Men kwam de woning aan de achterzijde binnen door een raam open te breken. De hele benedenverdieping werd doorzocht. Daar heeft men de autosleutels gevonden. Naast de sleutels en de auto werden er ook nog een laptop, mobiele telefoons, bankpassen, een digitale fotocamera en gameboys met spelletjes gestolen. In de gestolen auto lagen bovendien twee koffers met duikspullen. De bewoners hebben niets van de inbraak gemerkt.

10:21 19-MEI-04
LOC: PURMEREND

Bromfietsers in de fout

Bij een hedenochtend gehouden bromfietscontrole konden slechts drie van de 22 gecontroleerde bestuurders de controleplaats zonder bekeuring verlaten. Verschillende van de overige bestuurders hebben meer dan één bekeuring gehad. In totaal werden 29 bonnen uitgeschreven, waaronder 16 voor een te hoog vermogen, drie omdat men de helm niet droeg en twee omdat men geen bromfietscertificaat bezat. Eén gecontroleerde bromfiets was in zo'n slechte staat, dat deze elk moment doormidden kon breken. Die bromfiets zal naar de sloop worden afgevoerd.

14:18 19-MEI-04
LOC: MIDDENBEEMSTER, PROVINCIALEWEG N244

Twee gewonden na kop-staart aanrijding

Na een kop-staart aanrijding werden een 55-automobiliste en haar 61-jarige passagiere, beiden uit Schoorl, met nog onbekende maar niet levensgevaarlijke verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk gebeurde toen een 41-jarige automobilist uit Purmerend met zijn auto en caravan afremde voor een aantal overstekende jonge eendjes. De daar achter rijdende tweede auto van een 33-jarige man uit Alkmaar, kon niet meer op tijd stilstaan en reed met zijn linkervoorzijde tegen de achterzijde van de caravan. De achter op komende derde en vierde auto, bestuurt door een 24-jarige automobiliste uit Alkmaar en de 55-jarige gewonde automobiliste, konden op tijd stilstaan. Dat kon de daarachter rijdende vijfde auto van een 39-jarige man uit Krommenie niet. Hij reed tegen de achterzijde van de vierde auto. Deze raakte door de klap van de weg af, reed de rechterberm in en kwam daar tegen een verkeersbord tot stilstand. De vijfde auto reed vervolgens nog tegen de achterkant van de derde auto, waarop deze doorschoot en tegen de linkerachterzijde van de caravan botste. Tenslotte kwam de vijfde auto tegen de achterzijde van de tweede auto tot stilstand. In verband met mogelijk nek- of rugletsel heeft de brandweer het dak van de auto van de gewonde vrouwen afgeknipt, waardoor zij op verantwoorde wijze uit hun auto konden worden bevrijd. Alle betrokken voertuigen liepen zware schade op. De weg moest enige uren voor alle verkeer worden afgesloten.

17:49 19-MEI-04
LOC: KROMMENIE, J H DUNANTSTRAAT

Winkeldief op herhaling

Een 36-jarige man uit Koog aan de Zaan werd door personeel van een supermarkt aangehouden wegens diefstal van twee flessen drank. De man bleek zich eerder die dag bij een supermarkt in Koog aan de Zaan ook al schuldig gemaakt te hebben aan winkeldiefstal. Daar ook dat niet de eerste keer was, werd de verdachte na zijn insluiting in verzekering gesteld in afwachting van zijn mogelijke voorgeleiding voor de officier van justitie.

22:10 19-MEI-04
LOC: KROMMENIE, BADHUISLAAN

Dronken automobilist rijdt door na aanrijding

De politie heeft gisterenavond een 45-jarige man uit Krommenie in zijn woning aangehouden wegens het doorrijden na een aanrijding. De man was met de trekhaak van zijn auto in de gril van een geparkeerde auto gereden en was daarna weggereden. Een getuige noteerde zijn kenteken. Bij zijn aanhouding bleek de verdachte onder invloed te zijn. Op het bureau blies hij 715 ug/l, bijna drie en een half maal zoveel als is toegestaan. Bovendien bleek de man niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en was zijn auto niet verzekerd. De auto werd in beslag genomen.

00:25 20-MEI-04
LOC: ZAANDAM, PENNINGWEG

Politie ontdekt hennepplantage dankzij inbrekers

In de afgelopen nacht heeft de politie een hennepplantage ontdekt, omdat daar werd ingebroken. Drie inbrekers werden ter plaatse aangehouden. De politie kreeg een melding dat er mannen op het dak van een bedrijfspand liepen en omsingelde even later het pand. Bij het bedrijf werd een 41-jarige man uit Koog aan de Zaan aangetroffen, die zich achter auto's trachtte te verschuilen. Op het dak van het pand bevond zich zijn 18-jarige zoon en een 22-jarige man uit Utrecht. De mannen werden met behulp van de brandweer van het dak gehaald. In het dak had men een afvoerkap verwijderd en was men via het ontstane gat naar binnen gegaan. In drie verschillende ruimten van het pand was een hennepplantage ingericht met ongeveer 1300 planten. Alle planten waren geknipt en de toppen bevonden zich in vuilniszakken onder het gat waardoor men naar binnen was gekomen. De verdachten werden ingesloten. Zij bekenden te hebben geprobeerd de plantentoppen te stelen. De stroom voor de plantage werd illegaal afgetapt. Alle planten en apparatuur zullen worden vernietigd. Naar de huurder van het pand wordt een onderzoek ingesteld.

01:52 20-MEI-04
LOC: OOSTHUIZEN, WETHOUDER MAARTJE BIERMANSTRAAT

Autokrakers aangehouden

Na een melding van een autokraak heeft de politie een 21-jarige man uit Edam en een 31-jarige man uit Oosthuizen aangehouden. De mannen werden na een zoektocht aan de hand van door een getuige opgegeven signalementen in de omgeving aangetroffen. De mannen worden verdacht van een poging tot diefstal uit of van een auto, waartoe een ruit van de auto was ingeslagen. De verdachten werden ingesloten.

03:36 20-MEI-04
LOC: OOSTZAAN, ANEMOONSTRAAT

Man aangehouden na diefstal uit een garagebox

Na een melding heeft de politie een 32-jarige man uit Oostzaan aangehouden wegens diefstal van bier uit een garagebox. Omwonenden waren wakker geworden van het geluid van het openen van de box. Zij troffen daar een man met een fiets aan in de onmiddellijke omgeving van de box. De man verklaarde in de wijk te wonen en liep weg. Even later bleek, dat uit een garagebox bier was gestolen. De gewaarschuwde politie trof de man aan op een bankje in de omgeving. Hij zat een biertje te drinken en had in de fietstas van zijn fiets nog meer bier bij zich. Ook werden bij de man een koffer met een muziekinstrument en nog wat andere goederen aangetroffen. Over de herkomst daarvan kon de man geen duidelijke verklaring geven. De verdachte werd ingesloten.

13:43 20-MEI-04
LOC: ASSENDELFT, SINT AAGTENDIJK

Onderzoek naar ULV vlucht

De Dienst Luchtvaart zal een onderzoek instellen naar de gedragingen van een éénpersoons ULV (Ultra Licht Vliegtuig), bestuurt door een 55-jarige piloot uit Haarlem. Het vliegtuigje werd door agenten van onze regio waargenomen, toen dit boven Assendelft vloog. Het toestel was afkomstig van een vliegveldje in Beverwijk, vanwaar men onder strenge voorwaarden toestemming heeft te vliegen. Eén van de voorwaarden is dat men niet boven de bebouwde kom mag vliegen. Ook moet men een minimale hoogte in acht nemen en dat was nu ook niet het geval. Er zal een rapport worden opgemaakt voor de Dienst Luchtvaart. De piloot is van een en ander in kennis gesteld. Hij zou de gedragingen hebben gepleegd op de terugvlucht vanuit Haarlem. Daar zou hij vanuit de lucht door hem verrichte bestratings werkzaamheden hebben gefotografeerd.


Verkeershandhaving


20:41 19-MEI-04
LOC: NOORDBEEMSTER, MIDDENWEG
47 km te hard
Bij een snelheidscontrole werd een automobilist geflitst bij een snelheid van 127 km/uur. Ter plaatse is een maximumsnelheid toegestaan van 80 km/uur. De controle werd gehouden vanaf vijf uur 's middags tot acht uur 's avonds. In totaal werden 470 auto gecontroleerd. 9,5% daarvan reed harder dan de toegestane snelheid.


21:26 19-MEI-04
LOC: ASSENDELFT NOORDERVEENWEG
Weinig drankrijders bij alcoholcontrole
Bij een alcoholcontrole werden slechts twee automobilisten betrapt op het rijden onder invloed. De hoogste uitslag was 280 ug/l, terwijl 220 ug/l is toegestaan. De controle werd gehouden tussen zes en negen uur 's avonds. Er werden in totaal 270 automobilisten gecontroleerd.


---- --