Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Vught, 20 mei 2004

Smith opent seizoen met 61,69 meter * Kuijken naar WJK

Rutger Smith heeft bij de Harry Schulting Games de beste Nederlandse seizoensprestatie op het discuswerpen neergezet. Op donderdagavond 20 mei kwam hij in Vught tot een afstand van 61,69 meter. Ook had hij 2 andere worpen boven de zestig meter. De Europees Kampioen onder 23 jaar bleef de Europees Juniorenkampioen Erik Cadée daarmee bijna 7 meter voor: de Bosschenaar liet 54,69 meter noteren. Cadée bleef daarmee Erik van Vreumingen een luttelle 4 centimeter voor. Voor zijn afstand kreeg Smith de bonusprijs mee voor de meest aansprekende prestatie van de wedstrijd bij de mannen. Smith's volgende wedstrijd is het kogelstoten bij de Fanny Blankers-Koen Games, 31 mei in Hengelo.
Bij de vrouwen werd de dagprijs toegekend aan Anja Smolders. De atlete van Prins Hendrik won de 3000 meter in een goede tijd van 9 minuten en 12.37 seconden. De Vlaamse, die in juni bij de Engelse kampioenschappen 10000 meter start, bleef haar clubgenote Miranda Boonstra iets meer dan 2 seconden voor. Boonstra verpulverde haar persoonlijk record met 10 seconden tot 9.14.66 en mag samen met Smolders 31 mei aantreden op de 5000 meter bij de Fanny Blankers-Koen Games, Nederlandse enige IAAF Grand Prix-wedstrijd. De Nijmeegse heeft ook een uitnodiging op zak voor de IAAF Grand Prix "Golden Spike" van Ostrava (CZE), 6 juni, waar ze uitkomt op de 3000 meter steeplechase. Derde in Vught werd de Nederlands veldloopkampioene, Anita Looper van Groningen Atletiek.
Op hetzelfde onderdeel stond ook een aanval op de limiet voor het WK Junioren van Lesley van Miert en Susan Kuijken op het programma. Samen kwamen ze goed door maar Van Miert (tweedejaars A) bleef een viertal seconden boven de voor haar vereiste richttijd. Kuijken dook er net onder: met 9.29.78 22 honderste van een seconden waarmee ze vijfde werd bij de vrouwen. Hiermee kan ze vanaf 13 juli starten bij het WK in het Italiaanse Grosseto.
Een van de andere toponderdelen was de 400 meter horden. Bij de mannen kwam Nederlands kampioen en Wereldstudentenkampioen Thomas Kortbeek in actie. Terug van een tweede trainingsstage in Portugal bleef hij met zijn tijd net iets boven zijn eigen verwachting. Met 50.97 seconden pakte hij wel de winst. Als nummer twee finishte Eelco Veldhuyzen in een sterk persoonlijk record van 51.74 seconden. Kortbeek's volgende wedstrijd zijn de Pinksterwedstrijden in het Duitse Rehlingen, 31 mei. Daarna loopt hij in Milaan en Luzern. Bij de vrouwen kwam de overwinning ook in handen van de Nederlands kampioene: Tamara Ruben opende haar seizoen met een tijd van 60.49 seconden. Met verbeteringen van hun persoonlijke records kwamen Marjolijn Jongmans (62.00) en Fleur Ondersteijn (62.54) ook op het podium.
Ook bij het hinkstapspringen kwam de wedstrijd op naam van de regerend kampioene: Anja Mulder bleef 3 centimeter onder de 12 meter grens, en bleef juniorenkampioene Marlon Dek ruim voor: deze liet 11,70 meter noteren voor de tweede plaats.
Van de overige onderdelen van het hoofdprogramma was de winst van Koen Raymaekers indrukwekkend. De atleet uit Cothen liep weg van Hugo van den Broek (2e), de Keniaan Waweru (3e) en Jeroen van Damme (5e) en bracht een tijd van 8 minuten en 1 seconden blank op de klok. Het was voor Raymaekers de eerste baanwedstrijd na een hoogtestage in Kenia ter voorbereiding op de Engelse kampioenschappen 10000 meter in juni in Watford. Prins Hendrik-loper Ruben Scheurwater eistte op de 3000 meter de vierde plaats op.