Provincie Zeeland


Verkeersonderzoek Noord-Beveland

Dinsdag 11 en donderdag 20 mei wordt op de N255, de oost-westverbinding op Noord-Beveland, verkeersonderzoek gedaan. Nagegaan wordt hoe het inhaalverbod op de weg wordt ervaren en of het gehandhaafd moet blijven. Onderdeel van het onderzoek is een enquête. Sinds half vorig jaar is de weg volgens de beginselen van duurzaam veilig verkeer ingericht als stroomweg: geen fysieke rijbaanscheiding, maar een dubbele asmarkering met inhaalverbod en een toegestane snelheid van 100 kilometer per uur.
Nu rijst de vraag of het inhaalverbod gehandhaafd moet blijven. De weg is zon 14 kilometer lang en wie achter iemand komt die langzamer dan de toegestane snelheid rijdt, is genoodzaakt daarachter te blijven. Vooral in de zomer, wanneer er ook veel caravans rijden, kan het verbod als extra hinderlijk worden ervaren en zal het mogelijk vaak worden overtreden. Per etmaal krijgt de weg zon 6.000 motorvoertuigen te verwerken; in juli en augustus zijn dat er rond 10.000. Op de twee onderzoeksdagen wordt het verkeersgedrag gemeten. Zo wordt nagegaan of en hoe vaak het inhaalverbod wordt overtreden en welke invloed het verbod heeft op de gemiddelde doorrijtijd. Komende dinsdag, tussen een uur s middags en zeven uur s avonds, worden bovendien kentekens genoteerd. Via de kentekens worden de adressen van de eigenaren van de autos achterhaald. Die adressen zijn nodig om 3.000 automobilisten een enquêteformulier te kunnen toezenden.
De uitkomsten van het onderzoek moeten in juli leiden tot een beslissing over de wegmarkering. Rijkswaterstaat Zeeland voert het onderzoek samen met de provincie Zeeland uit.

6 mei 2004, mw. J.C. van Nieuwenhuijze, tel. 0118-631402, nr. 39/04