Provincie Noord-Holland

Publieksdag opgravingen Limmen
Op donderdag 20 mei aanstaande van 10.00 tot 17.00 uur wordt de archeologische opgraving in Limmen voor publiek opengesteld. Net als vorig jaar graven archeologen van de Universiteit van Amsterdam op privéterrein De Krocht, hoek Rijksweg/Zeeweg in Limmen. De opgraving wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Limmen bevindt zich in het Oer-IJ-gebied (grofweg tussen Amsterdam, Haarlem en Alkmaar). Veel archeologisch waardevolle terreinen, de enige informatiebron over de vroege geschiedenis van Noord-Holland, worden vaak ongemerkt langzaam maar zeker vernietigd. Via de opgraving in Limmen wil de provincie Noord-Holland onder meer aan belangstellenden laten zien dat schijnbaar doodgewone weilanden sporen van oude beschavingen in zich dragen maar dat deze door onoplettendheid voor altijd verloren kunnen gaan. De sporen en vondsten liggen namelijk ondiep onder het weiland en worden bedreigd doordat bij moderne ploegmethodes de overblijfselen verstoord worden. Na de opgraving kan land weer gewoon bewerkt worden.

De archeologen hebben in de eerste twee weken al sporen gevonden van vijf middeleeuwse boerderijen gevonden, inclusief erfgreppels, elf waterputten en opslaggebouwtjes. Verder zijn aardewerken potten, twee dierbegravingen en een benen schaats gevonden.

Het terrein is toegankelijk vanaf 10.00 uur. Er is beperkte parkeergelegenheid en bezoekers worden verzocht met de fiets of te voet te komen. Elk half uur wordt er door archeologen een rondleiding langs de opgravingsputten gegeven. Op werkdagen kan tijdens kantooruren een kijkje genomen worden in de zogenaamde Kijkdoos waar een tentoonstelling is ingericht.

Meer informatie: Els ten Napel, tel. (023) 514 3374, e-mail napele@noord-holland.nl
Marieke Ottevanger 12 mei 2004