Gemeente Amsterdam

Kunst in het water bij het Scheepvaartmuseum
17 mei 2004 - Scheepvaartmuseum
FloatScanner is een interactieve installatie. Een project van de kunstenaar Hermen Maat. FloatScanner is van 20 t/m 23 en van 29 t/m 31 mei te zien, maar vooral te beleven, bij het Scheepvaartmuseum. FloatScanner onderzoekt de mechanismen van manipulatie en overgave in het domein van de draadloze communicatie.

Overgave of verzet

Float

Ongestoord drijven op het water. FloatScanner geeft die mogelijkheid, tegelijkertijd scant en presenteert hij de omgeving voor, terwijl je steeds verder van de wal losraakt. Maar hoe betrouwbaar is die informatie? Als je afhankelijk bent van een bezoeker aan de walkant die de horizon waar je naar toe vaart mede kan bepalen. Hoeveel controle kan je houden op wat je ziet en ervaart als je wegdrijft?

Een spel met twee deelnemers

Deelnemer 1: De deelnemer wordt uitgenodigd om een reis te maken over het water in een geblindeerde boot, liggend op een waterbed. Het bed reageert op de beweging van de boot; het effect is desoriëntatie. Voor het waarnemen van wat er buiten gebeurt, is de deelnemer afhankelijk van een bewakingscamera die buiten op de boot is gemonteerd. De beelden van die camera worden boven zijn hoofd op een scherm geprojecteerd; die beelden worden vermengd met wat een tweede bewakingscamera binnen de boot registreert: zijn eigen lichaam. Op die manier ligt de deelnemer weliswaar in een afgesloten ruimte, maar ziet hij zichzelf zwevend geplaatst in de omgeving waar de boot langs vaart. Het lichaam wordt 'gestolen' en in een andere realiteit geplaatst: een transformatie naar een gemediatiseerde werkelijkheid, waarin je kan zweven.

Manipulatie van af de wal

Boot
Deelnemer 2
: Het proces van onthechting wordt gestuurd vanaf de wal door de tweede deelnemer. Beelden van de omgeving worden door de camera's geregistreerd en vanaf de wal gemanipuleerd. Voor die manipulatie heeft de deelnemer op de wal een touch screen ter beschikking. Hiermee kunt Tijd, Ruimte en Actie worden gemanipuleerd. Liggend op het waterbed bepaalt de deelnemer op FloatScanner de gelaagdheid van de videobeelden middels een joystick.

Beide camera's blijven tijdens de tien minuten durende vaart de omgeving en het lichaam van de deelnemer in de boot herhaaldelijk en systematisch af tasten (scant), en leggen minutieus bloot hoe de deelnemer steeds meer los komt van zijn eigen lichaam en de omgeving. FloatScanner scant het proces van onthechting en grenzeloosheid bedacht en uitgevoerd door Hermen Maat.

© Gemeente Amsterdam