STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl

Nederland Schoon actief voor zwerfafvalvrije stranden

PERSBERICHT

Den Haag, 17 mei 2004



Op Hemelvaartsdag, donderdag 20 mei a.s., overhandigt de heer Ywema van de Stichting Nederland Schoon de eerste twee zwerfafvalpakketten voor stranden aan twee ondernemers. Dit gebeurt om 13.15 uur aan de heer Bakker, voorzitter van de Hoekse strandpachtersvereniging in Hoek van Holland en om 15.30 uur aan de heer Van Duin van strandpaviljoen Beach End in Noordwijk. Beide gemeenten zijn actief om hun stranden zwerfafvalvrij te krijgen. Het zwerfafvalpakket bestaat uit een afvalbak, strandafvalzakjes, een display met uitleg over de afvalzakjes, een vlag en een informatiebrochure. Het pakket is ontwikkeld op basis van de ervaringen in het strandseizoen van 2003. Doel van de actie is de Noordzeestranden zwerfafvalvrij te krijgen. 14 Kustgemeenten nemen actief deel aan deze actie, waaronder Hoek van Holland en Noordwijk.

De zwerfafvalpakketten worden op ludieke wijze aan de strandpaviljoenhouders uitgedeeld. Oldtimers en motoren rijden over het strand om de pakketten bij de ondernemers af te leveren. De oldtimers zijn eigendom van de ANWB en deels afkomstig uit het Autotron in Rosmalen. Ook Koninklijk Horeca Nederland verleent zijn medewerking aan deze actie en onderstreept daarmee de verantwoordelijkheid die 'de gastheer van de samenleving' neemt. Na de overhandiging in Hoek van Holland vertrekt het convooi oldtimers naar Noordwijk, waar de tweede overhandiging plaatsvindt.

Vanaf 24 mei aanstaande worden alle strandpaviljoens langs de Noordzeekust door de promotieteams bezocht om daar een zwerfafvalpakket af te leveren.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken nadrukkelijk aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door de overheid, het bedrijfsleven en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Theo Kessenich in Hoek van Holland (0174-387155) of met Sindy van Leeuwen in Noordwijk (071 3660370) of met Peter Erik Ywema van de Stichting Nederland Schoon, telefoon: 06 51223350.

U bent van harte uitgenodigd bij de overhandiging van de zwerfafvalpakketten van Nederland Schoon aanwezig te zijn. Onderstaand treft u een beknopt programma aan. Wij verzoeken u vriendelijk uw komst te melden door een e-mail te sturen aan
secretariaat@nederlandschoon.nl

Programma donderdag 20 mei 2004

Waar: Strand Hoek van Holland, bij het plateau 11.00 uur: aankomst oldtimers
13.00 uur: opening strandseizoen
13.15 uur: overhandiging eerste zwerfafvalpakket aan de heer Bakker

17 mei 04 15:35