Gemeente Zwolle

Onthulling plaquette Lancaster vrijdag 21 mei 2004

Op 21 mei wordt de plaquette ter nagedachtenis van de neergestorte Britse bommenwerper De Lancaster onthuld aan de Twistvlietbrug. Het is dan precies 60 jaar geleden dat dit vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog daar terecht kwam. Daarbij kwamen drie van de zeven bemanningsleden om het leven. In december 2003 werd dit Britse vliegtuig geborgen.

In Zwolle zijn in de loop der jaren plaquettes aangebracht op diverse panden en plaatsen in de stad, die herinneren aan gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Op de plaquettes staat kort vermeld wat er in dat pand of op die plek is gebeurd. Op die manier wordt de herinnering levend gehouden. In dit kader past ook het aanbrengen van een plaquette ter nagedachtenis aan de bemanning van de Lancaster PM-E 722, die op 21 mei 1944 in Zwolle neerstortte.

Plaquette
De plaquette wordt bevestigd aan de leuning van de Twistvlietbrug ter hoogte van de basculekelder. Van daaruit is over de uiterwaarden van het Zwarte Water de plek te zien waar het vliegtuig 60 jaar geleden terecht kwam. De plaquette heeft een afmeting van 350x350 mm en wordt gemaakt uit volkern. Er zijn meer borden van dit bruine materiaal volgens ANWB model in de stad te vinden. De tekst wordt gegraveerd en de letters worden wit gelakt.

De tekst luidt als volgt: Ter nagedachtenis aan de bemanning van de Lancaster PM-E 722, die op 21 mei 1944 vlakbij deze plek in Zwolle neerstortte. Drie van de zeven bemanningsleden kwamen daarbij om het leven:

Ivor Jones +
Jonah Jones +
Maurice Pickles +
Bruce Davis
Joe Francis
Ted Moran
Dennis Sharp

Deze Britse bommenwerper werd in december 2003 opgegraven.


---