Ingezonden persbericht


Postbank BeleggersBarometer licht gedaald
Vertrouwen beleggers nog altijd groot

Amsterdam, 21 mei 2004 - In april eindigde de Postbank BeleggersBarometer op 130 punten, een daling van slechts drie punten ten opzichte van maart. Het vertrouwen van Nederlandse beleggers blijft dus op een redelijk hoog niveau liggen, ondanks het uitblijven van goede berichten over de economie. Het vertrouwen is dan ook vooral gestoeld op de eigen financiële situatie en de waarde van de eigen beleggingen.

Minder huishoudens hebben in april hun financiële situatie zien verslechteren, ondanks dat men negatiever is gaan denken over de economie. Daarnaast is de waarde van de beleggingsportefeuilles in de meeste gevallen gestegen; de AEX-index steeg over een periode van zes maanden namelijk met ongeveer 1 procent. Over de toekomst zijn beleggers echter terughoudender. 41 Procent van de beleggers denkt dat de economie de komende maanden verder zal verbeteren. Dit cijfer daalt al enkele maanden: in januari bedroeg het nog 50 procent. Het aantal beleggers dat een stijging van de AEX-index verwacht, is gedaald van 63 procent in januari tot 50 procent in april. Daardoor verwachten ook steeds minder beleggers een stijging van de waarde van hun eigen portefeuille.

AEX Voorspeller: weinig verandering
Uit de AEX Voorspeller blijkt dat beleggers verwachten dat de AEX-index in juli op 359 punten uitkomt. In april voorspelden beleggers dat de AEX-index aan het einde van het jaar op 372 punten zal uitkomen. Dit is een rendement van 6,3 procent, waar men vorige maand nog een stijging van 8,3 procent rendement verwachtte.

Weer meer oog voor beleggen

Net als vorige maanden denkt een grote groep beleggers de komende tijd geld over te houden na de maandelijkse consumptieve uitgaven. Bij slechts 6 procent gaat al dit geld op aan extraatjes; in maart was dat 10 procent. De anderen gaan er mee sparen of beleggen. Vorige maand was de stijging van het aantal spaarders opvallend, waarschijnlijk als een reactie op de aanslagen in Madrid. Inmiddels is het aantal spaarders weer gedaald en is beleggen weer wat populairder geworden: zo n 10 procent wil al het geld dat zij overhouden, gaan beleggen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van maart. Dat is opmerkelijk, omdat volgens diezelfde beleggers de vooruitzichten voor de AEX-index niet positiever zijn geworden.

Beleggerswijsheden
Particuliere beleggers kennen veel beleggerswijsheden, maar in de praktijk blijken zij zich daar weinig van aan te trekken. In de top drie staan: What goes up, must come down (61 procent bekendheid), Als je geschoren wordt, moet je stil blijven zitten (58 procent bekendheid) en Go away in May, but remember: be back in September (49 procent bekendheid). Hoewel 70 procent van de beleggers zegt nooit naar deze wijsheden te handelen, volgt een deel deze beleggerswijsheden wel degelijk op. Vorige maand bleek uit onderzoek van de Postbank dat de meeste beleggers zich richten op de lange termijn en bij grote koersschommelingen blijven zitten. Uit de BeleggersBarometer van juli vorig jaar bleek dat de meeste beleggers eerst de kat uit de boom kijken wanneer een aandeel plotseling negatief in het nieuws komt.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde

0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Judith Habets, tel: (020) 584 64 43.